Berga celebrarà enguany la 2a Fira del Llibre Antic després de la suspensió de l'any passat amb la presència d'una dotzena de parades de llibreteres i llibreters especialitzats en obres antigues i de col·lecció. "No estem parlant d'una fireta, sinó de gent que només va a fires importants com la de Barcelona, Girona, Figueres o Madrid. Som únics en la Catalunya Central", ha recalcat l'alcalde de Berga, Ivan Sànchez, en la presentació.

En aquest sentit, Ramon Miquel Safont, impulsor de la mostra, ha explicat que la idea és “consolidar i posicionar la fira al Berguedà i les comarques veïnes del Solsonès, la Cerdanya i el Bages i oferir la possibilitat de firar-se amb llibres d’antic i col·leccionisme, tenint en compte que gairebé no hi ha llibreries d’aquest tipus a la zona”.

Cartell de la segona Fira de Llibres Antics de Berga Ajuntament de Berga

Aquesta mostra va néixer el 2019 en el marc del projecte ‘Àgora cultural Berga’ per donar a conèixer una activitat poc coneguda com la compra i venda d’obres literàries descatalogades de diverses temàtiques vinculades a la ciutat i la comarca. 

En el marc de la fira, també s’ha programat la presentació d’un llibre inèdit sobre el monestir de Santa Maria de Valldaura, que va acollir una comunitat femenina cistercenca establerta en aquest indret l’any 1006. La regidora de Cultura, Roser Valverde, ha dit que es tracta d’un llibre que “calculem que és de finals de l’edat mitjana o principis de l’edat moderna i que ens permetrà saber els detalls sobre la vida quotidiana al monestir i la vida a l’època”.

Miquel Safont també ha destacat la importància del llibre assegurant que “ha estat guardat gelosament durant molt temps i ni tan sols la comunitat d’historiadors i bibliògrafs ha tingut la ocasió de poder estudiar-lo”. Safont ha comentat que “no sabem quines sorpreses amaga el llibre, però hem pogut saber que l’obra també conté dibuixos, gravats i miniatures”.