El Berguedà tindrà el primer Mercat de Productors aquest proper diumenge 31 d'octubre, amb prop d’una quinzena de parades d’explotacions ramaderes i agrícoles de la comarca. “És una interpel·lació als consumidors per aconseguir la sobirania alimentària i el consum del producte de proximitat”, ha destacat l’alcalde d’Olvan, Sebàstia Prat, en la presentació de la iniciativa.

La impulsora, juntament amb el consistori berguedà i l’Agència de Desenvolupament, és Maria Costa, productora propietària de l’explotació de cereals L’Escairador, situat a menys d’un quilòmetre d’on se celebrarà el Mercat, a Cal Rosal.  

Costa explica que la idea va néixer de les mancances detectades pel sector. "El Berguedà és un territori ple de productors excel·lents, amb un estàndard de qualitat molt alt, però no tenim la percepció de què la gent conegui aquesta marca”, ha apuntat Costa. En aquest sentit, l'objectiu és que els productors tinguin una primera presa de contacte per establir sinergies i col·laboracions entre ells en el futur.

De fet, Costa ha remarcat que "això és només un punt de partida", ja que la previsió és que s'organitzi un mercat o una iniciativa semblant en cada una de les quatre estacions de l'any per poder atraure un ampli ventall de productors en funció de l'època en què tinguin més gènere. Per tant, el segon mercat -d'edició d'hivern-, podria ser després de les festes de Nadal.

"Això ha de ser un projecte estratègic de comarca", ha emfatitzat el president de l'Agència, Lluís Vall, que ha recordat que fins ara els productors del Berguedà quedaven diluïts en fires amb productors de d'altres territoris. A més, en el marc del mercat el proper 23 de novembre es farà una jornada de networking entre els productors i els hotels, cases de turisme rural i restaurants de la comarca amb la finalitat que aquests últims també ofereixin als visitants productes locals.

També hi ha d'altres activitats previstes com tallers infantils, un concert i un tast de cerveses guiat de l'empresa berguedana Grenyut.