Viver i Serrateix espera arrancar d’aquí a menys d’un mes les obres de restauració de la primera planta del monestir de Santa Maria, amb la intenció de que en un futur pugui acollir grans esdeveniments com ara casaments, dinars i també un servei de càtering, a part d’activitats populars.

Així ho ha explicat a aquest diari l’alcaldessa del municipi, Isabel Serra. Això sí, l’alcaldessa puntualitza que són propostes que encara estan «verdes», i que no s’ha decidit de quina forma s’acabaran materialitzant.

Actualment, s’hi fan visites guiades i activitats del poble, però no es disposa de lavabos, aigua corrent ni calefacció. Amb les actuacions previstes, doncs, s’espera posar fi a totes aquestes mancances.

A més, s’hi portaran a terme treballs de pavimentació, revestiments, i d’il·luminació, s’obriran espais perquè comuniquin entre ells, i es farà una cuina i un ascensor que connecti les dues plantes del monument, entre d’altres obres. Al marge d’aquestes actuacions, també s’instal·larà una planta solar fotovoltaica composta per 28 mòduls.

El monestir de Santa Maria de Serrateix és propietat del Bisbat de Solsona, però el gestiona el consistori a través d’una cessió. Mentrestant, l’encarregat de dinamitzar-lo -amb la col·laboració del mateix Ajuntament- és el Patronat d’Amics de Serrateix, que també és qui recapta els beneficis de les activitats que s’hi organitzen. En aquest sentit, l’alcaldessa apunta que l’objectiu és que hi hagi un retorn econòmic pel municipi amb les propostes que es portin a terme en l’espai.

Ajuts de Generalitat i Diputació

El cost global de totes les actuacions és d’aproximadament uns 200.000 euros. Això sí, la instal·lació de l’ascensor i la rehabilitació de l’anomenada Sala de l’Abat -que suposen uns 50.000 euros- s’executa en un projecte al marge. Per la resta de treballs -d’uns 150.000 euros-, l’Ajuntament de Viver i Serrateix compta amb dues subvencions de la Generalitat i de la Diputació de Barcelona que sufraguen la totalitat del cost del projecte.