L’Ajuntament de Berga ha posat en marxa la fase de votació dels pressupostos participatius de 2022. Es tracta de la tercera edició d’aquesta iniciativa impulsada per l’àrea de Participació Popular que enguany ha incrementat la dotació econòmica fins als 35.000 €, dels quals, el consistori ha destinat 20.000 € per a propostes de projectes d’inversió en equipaments o espais públics, 10.000 € per a propostes relacionades amb la programació cultural de la ciutat i també ha creat una partida dedicada a les propostes del jovent (5.000 €).

El procés de votació es portarà a terme electrònicament a través d’una aplicació informàtica i també s’habilitaran tres punts de votació assistida per facilitar el vot a les persones que ho requereixin. El període de votació de les propostes finalistes romandrà obert del 22 de novembre al 6 de desembre de 2021.

Una setantena de propostes presentades

La tercera edició dels pressupostos participatius ha rebut un total de 68 propostes que han estat revisades i avaluades pels serveis tècnics municipals per tal de comprovar el compliment dels criteris establerts i determinar-ne la viabilitat tècnica, econòmica i jurídica.

D’una banda, s’han comptabilitzat 28 propostes formulades per entitats locals i persones a títol individual corresponents a la convocatòria general dels pressupostos participatius. D’aquestes, 2 han estat descartades perquè no complien els requisits esmentats i 3 han estat agrupades amb altres propostes que compartien característiques similars. Per tant, 23 propostes han estat validades per formar part de la fase de votació popular. Del total, 15 propostes corresponen a projectes d’inversió en equipaments o espais públics i 8 són iniciatives relacionades amb la programació cultural de la ciutat.

Pel que fa al pressupost juvenil adreçat a joves de 12 a 15 anys, s’han recollit un total de 40 propostes formulades pels grups classe dels centres educatius de la ciutat. Del total de propostes rebudes, 4 han estat descartades per incomplir els criteris establerts, mentre que 19 han estat agrupades perquè compartien demandes i temàtiques similars. Per tant, les propostes que han passat a la fase de votació han estat 17.

Votació electrònica

La fase de votació electrònica dels pressupostos participatius es dividirà en dos processos diferenciats. D’una banda, les persones majors de 16 anys empadronades a Berga podran emetre els seus vots escollint dues propostes de la convocatòria general. Un vot serà per a les propostes de projectes d’inversió en equipaments o espais públics i l’altre vot serà per a les propostes culturals. Per exercir el dret a vot caldrà accedir al lloc web www.civiciti.com/es/berga i introduir el DNI i la data de naixement.

Posteriorment, s’obrirà una finestra on apareixeran les propostes finalistes per tal que l’usuari o usuària pugui seleccionar les que consideri més adequades. Cada proposta va acompanyada d’informació addicional que es pot consultar a la part dreta prement el quadrat on apareix la lletra ‘i’ d’informació.

El procés de votació del pressupost participatiu juvenil està adreçat exclusivament a persones de 12 a 15 anys. En aquest cas, també serà necessari accedir al portal web habilitat per a les votacions i introduir el DNI i la data de naixement. Les persones participants hauran d’escollir un màxim de dues propostes entre totes les opcions disponibles.

Paral·lelament, s’habilitaran tres punts de votació electrònica assistida per poder participar en els dos processos de votació. Un serà el divendres 3 de desembre, de 9 a 2 del migdia, a l'Ajuntament de Berga. El segon s'ubicarà al Mercat Setmanal del Passeig de la Indústria el dissabte 4 de desmbre, i el tercer es trobarà entre les parades de la Fira del Joc i del Nadal el dilluns 6 de desembre.

Presentació dels resultats

Els resultats d’ambdues votacions dels pressupostos participatius de 2022 es donaran a conèixer públicament el divendres 10 de desembre a l’Ajuntament de Berga, a les 19 h. Les propostes que hagin obtingut més vots, fins a esgotar les partides previstes de 30.000 € (convocatòria general) i 5.000 € (pressupost juvenil), s’executaran durant l’anualitat de 2022.

L’acte dels resultats de la 3a edició dels pressupostos participatius es completarà amb una xerrada i presentació del calendari de l’Ajuntament de Berga de 2022 “Berga. Dotze flaixos al nostre passat”, a càrrec de l’historiador Pol Navarro i l’il·lustrador Lluís Ràfols.