Ja fa dos mesos que van començar els treballs a la Ronda Moreta i, segons ha pogut saber Regió7, encara no es preveu una data concreta per a la seva finalització. L’Ajuntament de Berga admet que segurament haurà d’aturar les obres per evitar molèsties als comerços de la zona durant la campanya de Nadal. Això sí, la circulació només estarà permesa per als vianants, i no per als vehicles.

Treballs a la Ronda Moreta en la cruïlla amb el carrer Barcelona, encara sense col·locar formigó | GUILLEM CAMPS

Segons va poder constatar aquest diari, les actuacions van aproximadament amb unes dues setmanes de retard respecte als terminis inicialment previstos. Això significa, doncs, que si no s’aturessin, acabarien com a molt aviat la mateixa setmana de Nadal. En principi, s’esperava que pels volts del pont de la Puríssima estiguessin enllestides. S’ha de tenir en compte que el president de la UBIC, Xavier Orcajo, ja va posar el 10 de desembre com a data límit per acabar-les, i va donar com a alternativa precisament el que ara considera el consistori.

El regidor d’Urbanisme de l’Ajuntament de Berga, Aleix Serra, assegura que en els dies previs a Nadal «les obres s’aturaran si no estan acabades» i que es deixarà «un carrer transitable». L’edil comenta també que la meteorologia adversa d’aquesta setmana no ha beneficiat el desenvolupament dels treballs, tot i que la principal raó del retard és la col·locació de les llambordes trobades sota l’asfalt.

L’afectació de les obres obliga algun comerç a tancar diversos dies

El formigó que s’ha començat a col·locar a la plaça de la Creu impedeix l’entrada a les botigues

Les actuacions a la Ronda Moreta han obligat aquesta setmana un comerç de la zona de la plaça de la Creu a tancar diferents dies per la impossibilitat que els clients hi poguessin accedir. De fet, aquest divendres era gairebé inviable que els vianants esquivessin els treballs per entrar als comerços Anadyr i Eifa –aquest últim és el que no nova obrir– excepte si no els importava embrutar-se del formigó que just ahir es va començar a posar a la plaça de la Creu.

A més, Mercè Paracolls, la comerciant que ha optat per tancar la botiga de roba per a nens alguns dies aquesta setmana, es queixa que, en altres jornades, per arribar al seu negoci han de fer un recorregut laberíntic, a part d’haver d’esquivar el fang i el sòl irregular de la zona d’obres. En canvi, no ha tancat la botiga per a mascotes Anadyr, però el seu propietari, Toni Gómez, considera que no s’han fet les obres «pensant en el comerç». «Hi ha moltes maneres de fer les obres i aquesta és la pitjor», crítica Gómez, que considera «surrealista» que la UBIC doni suport als treballs tenint en compte l’afectació que estan tenint per als comerços.

D’altra banda, botiguers del carrer Major afirmen que el tall de la plaça de la Creu i la Ronda Moreta pot ser gairebé l’estocada definitiva per a un eix comercial que en els últims anys ja ha perdut força. Des de la botiga Guss Moda creuen que hi ha altres actuacions més prioritàries, com la neteja de tota la ciutat. «És bruta i deixada», recalquen. En la mateixa línia s’expressa Ignasi Guitart, propietari de la cansaladeria Guitart. «Berga té altres prioritats abans que aquestes obres. La situació aquí al carrer Major ha passat de ser greu a alarmant», sosté.