L’Ajuntament de Berga espera poder aprovar una nova ordenança en matèria de convivència i via pública al llarg del 2022 per disposar de més eines en la lluita contra la inseguretat i l’incivisme que aquest dijous van denunciar més de 150 veïns i veïnes de la ciutat a la plaça de Sant Pere. Ho va explicar l’alcalde de Berga, Ivan Sànchez, en declaracions a aquest diari.

Tot i això, Sànchez puntualitza que les dades diuen que la situació no és tan negativa com es desprèn del malestar dels veïns. «No estem pitjor que en anys anteriors», assegura el batlle, que admet que hi pugui una percepció d’inseguretat també accentuada pels problemes derivats del porta a porta.

Pel que fa a la zona entorn del mercat municipal, on haurien augmentat els robatoris, baralles i ocupacions segons les entitats veïnals, Sànchez admet que és un dels punts més problemàtics i que darrerament s’hi han produït una sèrie de circumstàncies. «S’està treballant per revertir-les. També puja el nombre d’ocupacions, però perquè ara s’hi està més a sobre», assegura l’alcalde de la ciutat.

El batlle explica que la nova normativa –que ja s’està treballant amb els veïns i col·lectius de la ciutat– permetrà regular certs aspectes, especialment en l’àmbit de l’incivisme, com ara sobre els excrements de gossos a la via pública, però evita concretar si també provocarà més mà dura contra els actes vandàlics denunciats pels veïns. «Hem d’aconseguir que qualsevol persona es faci seva la ciutat. Si tots plegats fem la reflexió que cada cantonada és teva, casa teva la cuides», afirma Sànchez.

D’altra banda, l’alcalde defensa que s’estan portant a terme diverses accions per canviar la percepció que la ciutat està deteriorada i en un mal moment, com remarcava el manifest exposat dijous a la plaça Sant Pere. «La reurbanització de la Ronda Moreta ha de ser un abans i després, i l’any que ve comencen diferents obres»

Un dels principals compromisos del nou batlle, quan va prendre possessió del càrrec, va ser el de posar més recursos en la lluita contra la inseguretat i l’incivisme. De fet, una de les mesures va ser la instal·lació de noves càmeres per captar i sancionar aquelles persones que abandonessin residus a la via pública.