La Fira de la Puríssima de Gironella va tornar aquesta edició amb les activitats principals, i amb una notable afluència de visitants malgrat el vent intens, i que enguany la mostra a la Plaça de la Vila es va reduir només a les parades d’alimentació. Com ja és habitual, però, el principal reclam va ser l’escudella de blat de moro escairat que es reparteix a la Placeta, que popularment ja es coneix amb el nom d’aquest plat.

Repartiment de l’escudella de blat de moro escairat, el plat insígnia del municipi | GUILLEM CAMPS

A primera hora del matí, quan el vent bufava més fort i va afectar alguna parada, el certamen va arrancar més fluix. Però amb l’inici de la cercavila amb les colles geganteres, -vingudes de diversos municipis de la Catalunya Central però amb presència també de gegants de la província d’Osca-, els punts neuràlgics de la fira van guanyar caliu.

Simultàniament a la passada de gegants, que especialment atreia families amb els seus fills i filles, la Placeta s’omplia de gom a gom de gironellencs i visitants ansiosos per provar el plat estel·lar de la vila. En aquesta ocasió, l’encarregat de provar-lo va ser el xef de restaurant Corpus de Berga, Eduard Finestres, que també va fer una breu explicació de les particularitats de l’escudella.

Amb el pas dels minuts, aquest indret es va anar descongestionant i el públic es va dirigir cap a la zona de la Plaça de la Vila i la Plaça de l’Església, ja fos per presenciar la ballada de gegants o per comprar o degustar productes de la fira. La mostra va comptar amb una quinzena de paradistes del municipi i la comarca que venien embotits, formatges, neules, mel o el mateix blat de moro escairat, de la mà de l’explotació agrícola L’Escairador.

Enguany la fira només va comptar amb parades d’alimentació perquè les d’artesania ja es concentren en l’espai del mercat de Nadal. Tot i que ahir l’atenció es focalitzava en els actes i les parades de la fira, la proximitat amb el mercat també va facilitar que moltes persones fessin cap en aquesta iniciativa del consistori gironellenc, que va obrir portes el passat dissabte i estarà obert 22 dies fins el 5 de gener de 2022.

El regidor de Comerç, Santi Felius, va reconèixer que el fort vent va posar en alerta al matí els paradistes, però va destacar que a partir de mig matí i migdia el temps va acompanyar més i que l’afluència de visitants també va anar en augment. A més, Felius, va posar en valor que la fira i el mercat de Nadal es van retroalimentar. «És el què volíem», va destacar.

En paral·lel al certamen, en la jornada d’ahir es van organitzar altres actes i activitats, com ara un programa especial de Ràdio Gironella, un acte de reconeixement a la pubilla de les comarques barcelonines, la presentació del llibre D’un riu a l’altre o la tradicional exposició del concurs de pessebres. A banda, a primera hora del matí s’oferia esmorzar a la Plaça de la Vila, amb pa torrat, botifarres, allioli i vi.