El mestre Josep Pons, director musical del Gran Teatre del Liceu, ha rebut aquesta tarda el guardó d'Honor dels premis Cultura del Berguedà 2021. Ha estat en un acte al teatre de l'Ametlla de Merola i el premi reconeix  la feina realitzada al llarg de la seva exitosa carrera musical. És considerat un dels directors més destacats de l'estat espanyol de la seva generació i gaudeix d'una gran projecció internacional. En l'acte també hi ha hagut un record pel desaparegut autor berguedà Jordi Cussà, del qual el seu editor Jaume Hug, n'ha llegit uns poemes.

En la quarta edició d'aquest certamen, el premi a la Difusió Artística ha estat pels Castellers de Berga i concretament pel seu projecte Acció Cultural Berguedana. El jurat ha valorat que és un projecte d'àmbit comarcal, amb projecció i activitats sovintejades durant tot l'any. Alhora han posat en valor que s'ha recuperat un espai en desús com l'antic cinema Catalunya al cor del carrer Major de Berga. Així com també que és una entitat amb molta implicació amb el teixit  social de la comarca.

Pel que fa al Premi a la Creació Artística, aquest any s'ha atorgat ex aequo a l'Associació Vocal Berguedana, pel seu projecte de recuperació de la figura de Mateu Fletxa, l'abat músic del Monestir de la Portella. I també al pintor Esteve Amills Sisó.  Cadascun d'aquests premis està dotat amb 750 euros.

En el cas de l'Associació Vocal Berguedana, el jurat ha valorat molt positivament l'interès per Mateu Fletxa, perquè és una figura relacionada amb la comarca i que ha estat poc tractada. D'aquí l'interès per la recuperació d'un patrimoni musical, literari i històric. Mateu Fletxa va ser abat del monestir de la Portella, a la Quar. Fou músic i clergue. Va escriure peces musicals dedicades a l'amor. L'entitat proposa un recorregut de la seva obra i trajectòria des que era jove, la seva vida al servei de la cort de Viena fins arribar a l'aïllament final al monestir de la Portella. L'espectacle que han impulsat consta de dotze cançons interpretades a quatre veus mixtes. 

Pel que fa a Esteve Amills Sisó, el jurat ha valorat la qualitat i originalitat de la seva obra. Amills és un representant del constructivisme format al Foment de les Arts de Barcelona. El 1989 es va establir a Berga. I el 2000 a Borredà. La seva obra consta de més d'un miler de quadres.  Ha exposat a Madrid a la fira Arco, a Barcelona a la mostra "Artist in the World", a Florida, Nova  York, Roma o Florència i, naturalment a la comarca a Berga o Guardiola de Berguedà. 

L'any 2017 va inaugurar la fundació Esteve Amills, amb seu a Borredà, en una de les plantes de l'antiga estació de Guardiola de Berguedà. La cloenda ha anat a càrrec del jove pianista berguedà, una de les millors promeses del país, Ot Ortega, que fet una interpretació musical amb un piano que havia estat de Josep Pons, i que el músic havia donat a l'Ametlla de Merola.