Els ajuntaments de Borredà i Vilada s’han adreçat, cada un pel seu compte, al Departament de Territori de la Generalitat per advertir del risc que suposen uns arbres que es tan inclinats cap a la via a la C-26, entre aquests dos municipis.

En cas d’episodis meteorològics adversos com ventades, fortes pluges o nevades, els consistoris consideren que hi ha perill per als conductors dels vehicles, ja que els arbres poden caure a la via, o la neu els pot fer precipitar sobre la carretera o sobre els turismes. A més, també podria estar en risc un mur de pedra que hi ha al voral d’un revolt, sobre el qual hi ha els arbres esmentats.

Un altre aspecte que s’ha de tenir en compte, i que ha pogut comprovar aquest diari, és que els vehicles de dimensions més grans com autobusos i camions passen a molt poca distància de les branques. Fins i tot, segons ha apuntat una font a Regió7, amb el pas dels anys els arbres estarien encara més inclinats cap a la via.

L’alcalde de Borredà, Jesús Solanelles, remarca també que la zona és molt baga i que a l’hivern és habitual que hi hagi gel. El batlle recorda que, amb la retirada dels arbres, els rajos de sol arribarien més directament sobre la via i hi hauria menys humitat.

La Generalitat assegura que espera actuar-hi a principis del 2022

El Departament de Territori de la Generalitat ha afirmat, per la seva banda, que la intenció és que en els primers mesos del proper any es «retirin un conjunt de pins de diàmetre superior a 40 centímetres en una longitud de 300 metres», confirmen fonts de l’executiu en relació amb el tram ja esmentat.

Tot i que no hi actuarà fins als pròxims mesos, la Direcció General de Carreteres ja coneix aquesta problemàtica des de fa tres anys. De fet, en una informació d’aquest mes de juny a la qual ha tingut accés Regió7, el Govern admet que els arbres inclinats impliquen un perill per a la seguretat de la via.