El programa gestor de serveis i incidències de la Policia Local ha registrat 7.898 serveis de l’1 de desembre de 2020 al 30 de novembre de 2021. Això suposa un increment de 973 serveis respecte el mateix període de l’any anterior (6.925). És una de les dades de l'any 2021 que s'ha avaluat aquest dijous, 22 de desembre en la Junta Local de Seguretat de Berga.

La reunió s’ha fet de forma telemàtica i ha comptat amb la participació dels cossos de seguretat i emergències de la ciutat, així com representants del Departament d’Interior i de la delegació del Govern de la Generalitat a la Catalunya Central. Els responsables dels diferents cossos de seguretat han exposat els resultats durant la sessió en què s’han tractat diferents problemàtiques relacionades amb la seguretat.

Del total de serveis registrats, el 91,38 % correspon a serveis efectuats, el 7,88 % són serveis no realitzats i el 0,74 % són serveis anul·lats. Cal destacar que el 40,44 % són serveis que han estat planificats i que responen a actuacions de caràcter preventiu. Així mateix, el 47,96 % (5.432) dels serveis s’inclouen en l’àmbit d’actuació de la seguretat ciutadana que contempla accions relacionades amb queixes i conflictes veïnals, bretolades, baralles, auxili a la ciutadania, identificació de persones, robatoris i furts, tinença i tràfic de substàncies estupefaents, ocupacions d’immobles, serveis relacionats amb la Covid-19 o serveis de col·laboració amb altres cossos de seguretat i emergències, entre d’altres.

Circulació de vehicles i accidentalitat

La ciutat de Berga compta amb 11.203 vehicles registrats durant el 2021, segons les dades de les quals disposa la Policia Local. Del total de serveis efectuats durant l’any en curs (7.898), el 28,91 % (3.275) corresponen a actuacions dirigides a garantir la seguretat viària al municipi. En aquest sentit, cal esmentar la reducció del nombre d’accidents rellevants, ja que durant el 2021 s’han produït 57 accidents de trànsit, mentre que al llarg de 2020, es van registrar 73 accidents.

Enguany, la Policia Local ha reprès les sessions d’educació viària als centres educatius de la ciutat per tal de fomentar una mobilitat més segura entre l’alumnat de diferents franges d’edat a través d’accions basades en el coneixement de l’entorn, els desplaçaments a l’escola, els desplaçaments amb bicicleta o la simulació de circuits per a bicicletes i vianants, entre d’altres. En el mes de desembre s’han fet sessions educatives a l’Escola Santa Eulàlia que han comptat amb la participació de 126 alumnes de P5, 4t i 6è de primària.

Millores en matèria de seguretat

En la celebració de la Junta Local de Seguretat s’han exposat algunes de les actuacions de millora que s’han implementat durant l’any per tal d’incrementar la seguretat i revertir l’incivisme a la ciutat. En aquest sentit, cal destacar la renovació i instal·lació de noves càmeres a la via pública, el registre i seguiment de les ocupacions d’immobles o la posada en marxa pròximament d’un nou projecte sobre educació cívica adreçat a l’alumnat de 5è i 6è de primària de les escoles de la ciutat.

També cal esmentar les actuacions fetes per la Unitat de Proximitat de la Policia Local que permeten oferir una major qualitat dels serveis d’assistència a les persones, així com fer-ne un seguiment més acurat. Es tracta de serveis relacionats amb accidents de trànsit, serveis de veïnatge, trobades amb associacions veïnals, visites a bars i comerços, conferències als centres educatius, formacions adreçades als comerços i establiments o accions conjuntes amb Mossos d’Esquadra.

Reptes de futur

Un dels reptes de futur que caldrà assolir és l’adopció de mesures addicionals que permetin complementar les accions adoptades en els últims mesos per revertir la percepció d’inseguretat entre la ciutadania i que alhora fomentin la convivència i el bon veïnatge. D’altra banda, també s’ha fet referència a la necessitat de buscar solucions per tal d’evitar el col·lapse que es produeix en la mobilitat a causa dels vehicles que accedeixen a la ciutat en els desplaçaments a segones residències durant els caps de setmana.