L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) augmentarà la capacitat de desguassament del pantà de la Baells de cara a hipotètics episodis de pluges excepcionals que deixin l’embassament al límit de la seva capacitat i requereixen un ràpid desembassament.

L’objectiu, destaca l’informe al qual ha tingut accés aquest diari, «és dotar les instal·lacions de les millores necessàries per assolir l’estàndard normatiu de seguretat hidrològica i hidràulica». També es preveu que es portin a terme treballs de rehabilitació del canal del sobreeixidor existent.

L’informe assegura que «hi ha una limitació en la capacitat de descàrrega de cabals pel sobreeixidor d’avingudes». Aquesta circumstància estaria provocada per l’existència del pont del camí de coronació de la presa, al seu pas sobre les comportes d’entrada al canal de desguàs».

Per resoldre aquesta problemàtica, l’organisme públic estudiarà i projectarà la modificació dels taulers dels ponts sobre les comportes del sobreeixidor. «La resta del cabal excedent es podrà evacuar amb un únic element o una combinació de diferents sobreeixidors», contempla el projecte.

D’altra banda, per justificar l’obra també es destaca l’antecedent de l’avinguda extraordinària patida per l’embassament el mes de novembre del 1982. En aquella ocasió, es va enregistrar un cabal màxim d’entrada a l’embassament de 1.255 metres cúbics per segon i un cabal de sortida de 813 metres cúbics per segon, amb tots els desguassos oberts.

El projecte es troba ara en període d’exposició pública, i s’espera que en les properes setmanes es liciti. Serà en aquest moment quan se’n coneixeran més detalls, com el període d’execució de les obres o l’estimació del cost.

La Baells perd gairebé un 40% d’aigua des del juny

El pantà de la Baells ha perdut més d’un 30% de la reserva d’aigua que tenia al juny. Aleshores, l’embassament va arribar a estar gairebé ple. Però la important sequera de l’estiu -que les abundants pluges de setembre no van revertir- i les precipitacions també poc generoses de la tardor han deixat el pantà amb unes reserves del 60,69%. De fet, són 27 punts per sota que ara fa un any, quan fregava el 90%.

La mateixa tendència s’observa en l’embassament de la Llosa del Cavall, al Solsonés. Tot i comptar amb 29 hectímetres cúbics menys de capacitat, encara té amb unes reserves més baixes, del 58%. D’altra banda, el pantà de Sant Ponç, compta amb uns nivells força més alts, del 84,58%. En aquest cas, però, s’ha de tenir en compte que la seva capacitat és només de 24,38 hectímetres cúbics.