L’Agència i el Consell Comarcal del Berguedà es proposen facilitar la connexió amb transport públic cap a cases rurals i càmpings i avançar en fórmules perquè aquests establiments dispersos puguin fer una millor recollida porta a porta.

Són els dos objectius principals amb què la comarca s’ha presentat, i ha estat seleccionada, en el projecte de turisme circular d’àmbit europeu anomenat Incircle, que va a càrrec de l’associació MedCities. El Berguedà complia un dels requisits principals de Medcities, tenir una baixa densitat de població. A Catalunya, aquest projecte també es farà a les Terres de l’Ebre.

MedCities, amb seu a Barcelona, és una xarxa formada per 63 administracions locals situades a la riba del Mediterrani. L’associació ha contractat una consultora perquè faci el diagnòstic i proposi estratègies per aplicar al Berguedà en quatre camps diferents: mobilitat, energia, residus i aigua.

Poc pressupost

A la comarca el projecte es concentraria sobretot en l’àmbit de la mobilitat i els residus. Fonts de les administracions comarcals coneixedores de la iniciativa han apuntat a Regió7 que en aquests aspectes s’han detectat mancances i que hi ha marge de millora.

L’empresa consultora farà la diagnosi i dissenyarà un projecte pilot consensuat amb els diferents agents del territori en el proper mig any. Ara bé, a causa del baix pressupost del que es disposa, aquesta prova seria molt a petita escala, segons han confirmat des de MedCities.

Per la diagnosi es disposa d’un pressupost d’uns 37.000 euros, mentre que pel projecte pilot la quantitat serà d’uns 15.000 euros. Els més de 50.000 euros totals són sufragats majoritàriament per la Comissió Europea, mentre que una petita part prové de l’administració de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

Caminar sols a partir de l’estiu

Es preveu que la consultora contractada per MedCities hagi finalitzat la seva diagnosi i plantejat estratègies a finals de la primavera. Aleshores seran l’Agència i el Consell els que hauran de dirimir en solitari, però amb l’acompanyament d’agents del territori, les possibles mesures a aplicar en els àmbits dels residus i la mobilitat