El Grup de Recerca de Carnívors de Catalunya, a través del projecte Gat Fer Catllaràs, ha detectat la presència de 10 exemplars de gats fers en aquesta zona del Berguedà mitjançant la col·locació de càmeres.

El gat fer és un mesocarnívor d’hàbits discrets, associat a matollars mediterranis i a mosaics de boscos amb pastures o cultius. És una espècie protegida insuficientment coneguda quant a distribució i demografia. Els principals problemes de conservació a què s’enfronta són la destrucció i fragmentació de l’hàbitat i la hibridació amb poblacions ensalvatgides de gat domèstic.

Tenen una aparença similar als gats tigrats domèstics però amb una morfologia més robusta. Es diferencien morfològicament dels gats domèstics o assilvestrats per diversos caràcters, com ara que tenen una cua molt gruixuda amb la punta negra.

Aquest animal es troba a la llista vermella d’espècies amenaçades de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura. A Catalunya és una espècie protegida per la llei de protecció dels animals.

A Catalunya s’ha impulsat el Pla de seguiment del gat fer i altres mesocarnívors, que té l’objectiu de crear una xarxa d’estacions de mostreig que permeti obtenir informació sobre l’estat actual i l’evolució de la comunitat de carnívors a diferents punts de Catalunya de forma simultània. En l’àmbit de les comarques centrals, s’han trobat exemplars a la Cerdanya i el Solsonès.