El Museu del Ciment de Castellar de n’Hug rebrà una injecció d’un milió d’euros provinents del fons Next Generation, que permetrà intervenir en la degradació de les estructures industrials de l’antiga fàbrica de ciment del Clot del Moro. Les obres, que s’iniciaran la pròxima tardor, representen un pas endavant per dignificar el complex, que l’any 2005 va ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). 

La fàbrica Asland va funcionar des del 1904 fins al 1975. Quan es va tancar, l’abandó i els embats meteorològics van provocar la progressiva degradació de l’estructura. Des que la Generalitat en va assumir la gestió l’any 1996, s’han executat algunes intervencions per millorar l’espai. L’actual incidirà en l’apuntalament i la restauració de les parets més fràgils, donant continuïtat a les actuacions que es van posar en marxa després del despreniment d’un mur ara fa dos anys. Les últimes obres han permès actuar sobre la part alta del complex, la més deteriorada, i desenrunar la zona. 

«La inversió actual ha d’aconseguir fer valdre un patrimoni que vertebra el conjunt de la comarca», ha remarcat aquest matí la directora general de Patrimoni Cultural de la Generalitat, Elsa Ibar, en una visita al museu, acompanyada per autoritats del Berguedà. També ha posat de manifest la voluntat d’incloure el projecte en els pròxims pressupostos

Per la seva part, el president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara, ha obert la possibilitat de demanar un ajut Feder per consolidar el projecte i, al mateix temps, ha recordat que el museu també rebrà una dotació de més de 50.000 d’euros, provinents dels 2,5 milions d’euros que ha rebut el Consell dels Plans de Sostenibilitat Turística. «El de la fàbrica és un projecte d’envergadura que ens l’hem de creure», ha destacat. 

«Per al poble, les inversions són una bona notícia perquè ens esperonen a poder obrir més espais visitables dins del museu», ha explicat l’alcalde de Castellar de n’Hug, Salvador Juncà. El batlle ha comentat que, a banda de dignificar la fàbrica pròpiament, «també estem treballant per millorar i fer més accessible l’entorn, on encara es conserven elements patrimonials de l’antiga colònia fabril».