El túnel del Cadí tallat i conductors atrapats al llarg de 9 quilòmetres a la C-16 són algunes de les incidències que va provocar ahir a la tarda l'episodi de nevades primaverals que va afectar bona part de Catalunya, especialment el Berguedà, i que també va deixar estampes poc habituals per aquestes dates a zones costaneres, com Sitges. Aquest matí de dilluns, segons el Servei Català de Trànsit, la circulació pel túnel i la C-16 ja torna a ser normal.

Les incidències a la via s'han allargat fins aquest dilluns. A dos quarts de nou del matí un cotxe ha sortit de via mentre circulava per la carretera. El vehicle ha col·lisionat contra una tanca de seguretat després de patinar a causa de la neu. Cap ocupant del vehicle ha resultat ferit. Segons fonts dels Bombers, aquesta no ha estat l'única actuació que ha fet el cos a la carretera. Diumenge a la nit, un cop reoberta la circulació, el servei d'emergència va enviar dotacions per resseguir les carreteres de Berga per auxiliar a possibles conductors avariats pel temporal.

D'altra banda, el Consell Comarcal del Berguedà ha informat també que a causa de la neu i el gel a la C-26 s’ha hagut de suspendre el transport escolar de la línia de Vilada a Berga. La cancel·lació del servei ha afectat un total de 6 alumnes.  

Tempesta de neu granulada

A Berga, la neu es va presentar ahir en forma de tempesta de neu granulada acompanyada de llamps i trons. A més, la nuvolositat en aquesta zona tenia un desenvolupament vertical a diferència d'altres comarques del territori, circumstància que va afavorir la presència d'alguna descàrrega elèctrica.

Localment, a punts elevats del Berguedà, prop dels 950 metres, es van acumular entorn dels 15 cm. La neu va caure amb força a Obaga de Queralt i la Font Negra.

Conductors atrapats a la C-16

A les 7 de la tarda, la precipitació en forma de neu continuava caient entorn dels 600 metres aproximadament. Aquesta nevada forta va obligar a tallar durant algunes hores l'eix del Llobregat entre Cercs i Berga. L'embús de vehicles, que ha provocat retencions de fins a nou quilòmetres, va obligar les autoritats a restringir també el pas a través del túnel del Cadí, per evitar que s'hi acumulessin més cotxes. Per aquesta via era obligatori l'ús de cadenes o rodes de contacte i les autoritats van demanar als conductors que extremessin les precaucions. De matinada, la galeria s'ha reobert, informa Trànsit.

Quatre màquines llevaneu van treballar en la neteja de la calçada per poder restablir la circulació. Cap a les 9 del vespre, alguns dels vehicles atrapats des de feia una hora i mitja han pogut continuar circulant per la via en direcció nord.

Dissabte el temporal ja va deixar les primeres nevades a la regió central a la Cerdanya i punts de l'Alt Berguedà. En aquesta última comarca, la precipitació però, va ser minsa i només va enfarinar alguns municipis de la comarca. A Puigcerdà, el Servei Meteorològic de Catalunya va destacar l'acumulació de  5 cm de neu nova.

Protecció Civil de la Generalitat ha desactivat aquest matí l’Alerta del pla especial d'emergències per nevades a Catalunya NEUCAT un cop finalitzat l’avís per neu del Servei Meteorològic de Catalunya i un cop resoltes les incidències que ha provocat la nevada. Avui s'espera un temps més estable, tot i que la regió central ha despertat amb glaçades i temperatures sota zero impròpies de l'època de l'any.