Després de setmanes de retrets i negociacions, l'Ajuntament de Berga ha comunicat aquest dilluns que s'ha arribat a un acord amb els membres del Patronat per desencallar el sorteig de salts i aparcar la polèmica entre vestidors de plens i saltadors de maces per aquesta Patum.

Es sortejaran 48 salts de plens -8 més que el 2019- i, per primera vegada, 12 salts de maces de lluiment. També aniran a sorteig 5 salts de maces plenes -amb fuets al cap i a la cua-, en el marc de la celebració del 400è aniversari de la comparsa.

A cada salt de la Patum de Lluïment salten 4 maces, de manera que entre dijous i diumenge en salten 16. A la Patum complerta també hi ha 4 maces a cada salt, amb un total de 32 entre els salts dels dos dies. Pel que fa als plens, són 100 els que surten a la plaça a cada salt; és a dir, que en salten un total de 400. La resta de salts no sortejats se’ls queda la comparsa.

Les instàncies per presentar-se al sorteig es podran presentar del 19 al 27 de maig. Enguany tothom podrà participar en el sorteig de plens, malgrat haver-ho sigut ja amb anterioritat. També es posaran a sorteig 368 places per presenciar la festa des del balcó de l’Ajuntament. Els sortejos es faran la primera setmana de juny. En paral·lel, aquest dilluns s’ha obert el període d’inscripció per seguir la festa des d’un espai reservat a les persones amb mobilitat reduïda i altres diversitats funcionals.

La regidora de Patum, Roser Valcerde, i l'alcalde, Ivan Sànchez Guillem Camps

L'alcalde, Ivan Sànchez, ha destacat en roda de premsa que "el soroll queda anul·lat per la Patum de 2022", que ha definit com “una de les millors de les nostres vides”. No obstant, això no significa que el conflicte entre els vestidors de plens i els saltadors de maces s'hagi resolt definitivament. El batlle ha assegurat que des des d'aquest mateix dilluns es continua treballant perquè les dues parts dialoguin i arribin a un acord.

A més, Sànchez ha posat en valor que aquesta Patum serà la de la represa i del "canvi" en tot allò que afecta a l'entorn de la festa. L'alcalde es referia a diverses qüestions, com ara el nou espai de concerts, la zona gastronòmica amb productes de proximitat que hi haurà al Passeig de la Indústria o la consecució de finançament extern públic i privat. Fa mesos que el consistori tempteja empreses perquè aportin diners a la festa, i ara l'Ajuntament diu que està molt a prop de concretar-se.

A l’espera que es confirmi aquesta circumstància, el pressupost per a la Patum és, de moment, de 455.000 euros. La majoria surt de les arques municipals, uns 330.000, i de la Generalitat, que aporta 100.000 euros. Els altres 25.000 s’obtenen gràcies a una ajuda de la Diputació de Barcelona de 15.000 euros i una altra de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà de 10.000.