Regió7

Regió7

El meteoròleg Aleix Serra assegura que els pronòstics per a l’estiu no són gaire positius

«Hem començat amb poca aigua i molta calor, els ingredients perquè això empitjori estan sobre la taula», reconeix Serra

Aleix Serra | ARXIU/OSCAR BAYONA

El meteoròleg berguedà i regidor de Berga, Aleix Serra, es mostra pessimista de cara que l’estiu la calor sigui més moderada i es trenqui la dinàmica de sequera. «Els pronòstics tenen una fiabilitat limitada, però els veiem i no són per ser optimistes. «Ens plantegen un estiu càlid i sec. Pel tipus de dinàmica de precipitació a l’estiu a Catalunya, costa que afinin aquests models, perquè pots tenir un juny molt sec i que en un dia caiguin 100 litres. Però la previsió és preocupant», reconeix.

Sobre les anomalies d’aquest mes de maig, Serra assegura que són molt poc habituals en qualsevol més, tret del Pirineu a l’hivern. Si tenim un mes anticiclònic molt càlid, a dalt a la muntanya hi haurien anomalies d’aquest tipus, o fins i tot, més grans. En canvi, a la costa gairebé no se’n troben mai», explica.

Pel que fa a la precipitació, el meteoròleg recorda que «a la Catalunya central el maig és un dels mesos en què no sol fallar la pluja, i aquest any en alguns punts ha fallat». L’excepció a la regió central és al nord del Bages.

En paral·lel, comenta que els pantans, rius i rieres també tenen nivells baixos malgrat el desglaç de la neu de la muntanya. «El que és el Llobregat poc ha crescut, perquè el desglaç ha estat bastant paupèrrim. Sí que és veritat que al març i a principis d’abril va nevar, però els gruixos no eren gaire grans. Teníem neu recent que es va fondre al març i abril, i al maig pràcticament ja estava tot fos».

Tot plegat genera un escenari d’un gran risc d’incendi. «Hem començat amb poca aigua i molta calor, els ingredients perquè això empitjori estan sobre la taula», reconeix.

A part de la calor de les últimes setmanes, la ciutat de Berga va patir un episodi excepcional fa dos mesos però en sentit contrari. Es tracta d’una nevada que va acumular més de 10 centímetres en alguns punts de la ciutat, un registre excepcional en aquesta època de l’any.

Tot i això, el meteoròleg sosté que «la tendència és de més períodes càlids, i més intensos i freqüents. No crec que sigui esperable que en vinguin més de freds. De tant en tant en tenim algun de fred fora d’època, però rarament són de la mateixa magnitud que els càlids. Contínuament hi ha episodis càlids que superen sèries centenàries, i de fred normalment sempre trobem un precedent», exposa.

Compartir l'article

stats