Desconcert entre els alcaldes de Berga i Saldes perquè no se’ls ha consultat sobre la implicació dels seus municipis en el parc regional que impulsen cinc altres poblacions amb l’acompanyament del Consell Comarcal.

L’adhesió de l’ens a l’associació creada per impulsar el parc en qüestió es va debatre en el ple d’aquest dimecres, i contra pronòstic va quedar rebutjada per l’absència d’un conseller de l’equip de govern, ja que es necessitava majoria i l’oposició en bloc s’hi va oposar. Tot i això, es preveu que es torni a presentar la proposta en el proper ple.

El malestar dels batlles de les dues poblacions, Ivan Sànchez i Moisès Masanas, que també són consellers comarcals de la CUP i ERC respectivament, ve donat perquè no se’ls ha comentat la iniciativa tot i que el parc inclou part dels Espais d’Interès Natural (PEIN) de la Serra de Queralt i la Serra d’Ensija-Rasos de Peguera, que sí que afecten els termes d’aquests dos municipis.

És a dir, a diferència de d’altres parcs naturals, en que cada municipi té una superfície determinada en funció de l’àrea que es considera d’interès protegir (com el Cadí-Moixeró), en aquest l’àrea total és simplement la superfície dels cinc termes municipals de Cercs, Fígols, Vallcebre, Castellar del Riu i Capolat

«Hi ha territoris que surten al mapa que són de municipis que no se’n ha explicat res», va criticar Moisès Masanas, conseller d’ERC i alcalde de Saldes. Mentrestant, l’alcalde de Berga, va assegurar que en el mapa del parc s’hi inclou una part de la Serra de Queralt que pertany a Berga. El conseller de Medi Natural, Pep Llamas, ho va atribuir a un error en traçar la línia que delimita l’espai.

Llamas va argumentar que la decisió d’escollir només els municipis de és perquè el parc se centra en la Vall de Peguera, que comprèn una part dels PEIN de la Serra de Queralt i de la serra d’Ensija-Rasos de Peguera.