El divendres de Corpus és sinònim de protagonisme pels més xics. Els infants de Berga s'han fet seva la plaça de Sant Pere durant la Patum Infantil després de dos anys de silenci per la pandèmia. Aquest migdia hi havia moltes ganes de festa, i, a ritme del tabal, han fet saltar i ballar les diferents comparses: Turcs i Cavallets, les Maces, els Àngels, les Guites, l'Àliga, els Nans Vells, els Gegants i els Nans Nous. Els canvis en les condicions del sorteig per obrir aquesta celebració ha fet que molts dels participants ho fessin per primer cop. "Jo de ben petita volia fer alguna cosa a la Patum i per fi ho he aconseguit", explica la Mel, de 9 anys que ha saltat amb els Nans Nous. Aquest divendres, a més, ha coincidit amb el pic de l'onada de calor.

La Patum Infantil ha fet vibrar de nou la plaça de Sant Pere amb la música de la banda i el tabaler. La calor ha estat molt present aquest migdia, el dia en què els temperatures s'han enfilat més. A Berga s'ha arribat als 36 ºC. Malgrat tot, els infants han ballat i saltat plens d'emoció, hidratant-se molt sovint. "Van tots xops de suor, però és el seu dia i la calor s'aguanta, són les ganes que tenen de passar-ho bé", explicava a l'ACN el cap de colla de les Guites de la Patum Infantil, Josep Garrido. Després de dos anys de parada per la covid, admet que ha sigut una gran satisfacció tornar a veure'ls ballar i que se li ha tornat a posar "la pell de gallina".

Aquesta edició ha estat marcada per una gran presència d'infants debutants. Això ha estat possible gràcies als canvis que s'han fet en el sorteig per tal de fer-la més oberta i participativa. Així, s'ha allargat l'edat màxima, passant de 14 a 15 anys, s'ha eliminat l'alçada com a requisit i també el privilegi dels fills dels cuidadors que fins ara podien entrar a una comparsa sense sorteig previ. També han desaparegut els cicles de 2 anys de comparses. Si fins ara tenien dos anys assegurats en una comparsa -l’any que li tocava per sorteig i el següent-, a partir d'ara hauran de presentar-se al sorteig cada any. "Son el planter" de la festa, afirma Garrido, que destaca el fet que cada any es vagin renovant perquè tothom pugui participar a les comparses.

La Mel és una de les afortunades que aquest han s'ha estrenat a la Patum Infantil a la comparsa dels Nans Nous. Amb 9 nou anys, explica que ja de ben petita volia participar-hi. "Per fi, ho he aconseguit", diu amb un somriure. Aquesta nit gairebé no ha dormit per l'emoció. Qui també ha debutat a aquesta comparsa ha estat la Marina, de 9 anys. Aquest migdia tenia molt clar què havia de fer abans de començar el ball: "La meva feina és fer el ball i, quan els toca als altres, he de marcar la cantonada perquè sàpiguen per on han de tornar".

Salt complet a l'Hospital de Berga CatPress

La Patum Infantil ha començat quan passaven uns minuts per les dotze i s'ha allargat durant una hora. Com és tradició, els encarregats d'obrir-la han estat els Turcs i Cavallets i després han continuat les Maces i els Àngels, les Guites, l'Àliga, els Nans Vells, els Gegants i els Nans Nous. Seguidament, s'han fets els tirabols i s'han lliurat els premis de dibuix infantil de la Patum per tancar l'acte.

Un salt complet davant de l'hospital

La Patum Infantil està considerada l'"escola de patumaires". Els assajos comencen dues setmanes abans i el divendres de Corpus els infants representen la seva pròpia Patum amb els mateixos elements que la dels adults però de dimensions reduïdes.

Aquest divendres al matí, abans de la Patum de Lluïment, la Patum Infantil ha fet un salt complet, a excepció dels plens, per primera vegada davant a l'Hospital de Berga. Amb aquest gest, han volgut fer arribar la festa als malalts ingressats i també fer un reconeixement a tot el personal sanitari durant la pandèmia.

Patum Infantil completa

A la tarda serà el torn de la Patum Infantil completa, que començarà mitja hora més tard per la intensa calor que es preveu aquesta tarda. Així doncs, l'inici serà a 2/4 de 6, quan s'espera una temperatura d'entre 34 i 35ºC a la capital berguedana. El nou horari s'ha consensuat entre els membres de la comparsa, músics i organització, valorant que amb aquest petit retard hi haurà més ombra a la plaça.