La Patum es va acomiadar aquesta passada nit i matinada amb diverses accions per a l’aniversari dels 400 anys d’algunes comparses, i amb la mateixa intensitat i disposició per part dels assistents que van voler viure la Patum plenament. 

S’esperava una sorpresa especialment destacable. En el segon salt la Guita Grossa tenia previst presentar un espectacular pastís de trufa i nata elaborat per l’empresa berguedana Pavebsa

En l’inici, i després de l’habitual cant dels Segadors, amb desplegament d’una gran estelada, des de la megafonia es va llegir un text sobre la història del tabal i el descobriment de la seva primera referència. Va ser Pere Boixader, clavari de l’aleshores vila de Berga, qui va escriure el 1621 un llibre en el qual apareixia el mot tabal. 

Poc després, les maces es van tornar a vestir de plens i van regalar un salt molt aplaudit. A més, la comparsa de Vestidors de Plens i Maces va retre homenatge als patumaires que ja no hi són i va dedicar el salt a Ramon Sobrevias, qui fou gran promotor del salt de Maces Plenes de 2006 i cap de colla insigne. 

Un fuet en el salt de plens amb saltadors al voltant Oscar Bayona

Amb el primer salt de l’Àliga van arribar les tradicionals empentes, que van donar pas -això sí-, a un salt espectacular i que es va viure amb gran èxtasi. Aquest esperit es va repetir en els següents salts amb comparses de ball.

La Patum diu adeu aquest diumenge

Salt de l'Àliga Guillem Camps

Finalment, com a colofó de la festa, i enllaçant amb els salts de tirabols, era previst que el segon salt de plens tornés a tenir el primer minut sense música, només amb el so del tabal, tal com es feia abans de la incorporació de la música a finals del segle XIX.

En el balcó consistorial, destacava la presència de Marta Domènech, Directora General de Turisme, Meritxell Budó, Secretària d’Atenció Sanitària del Departament de Salut i exconsellera, i de Jordi Turull, Secretari General de Junts per Catalunya. També hi havia l’alcalde de Manresa, Marc Aloy, entre els assitents. Es va vestir de ple. Anava acompanyant el batlle de Berga, Ivan Sànchez.

L'alcalde de Manresa, Marc Aloy, vestit de ple Oscar Bayona

Doble protagonisme per a la guita

En la Patum de Lluïment, la comparsa de la Guita Grossa també va portar a terme una acció original. Els portadors s’han posat a dins de la roba, i estaven guiats per altres membres de la comparsa des de fora. La guita també va portar una corona de l’artista gironellenca Sílvia Lleonart.

En la matinal d’ahir hi va haver més públic que en la Patum de Lluïment de dijous, quan hi havia més espais buits. Bona prova d’això és que també hi va haver algunes empentes quan les comparses intentaven fer-se lloc. 

La Patum dels Pobres

La Patum oficial s'acaba amb els tirabols, ja tocades les 3 de la matinada, amb els gegants i guites a la plaça i la gentada girant i saltant al seu voltant. Després, però, per alguns ha continuat la festa amb la Patum dels borratxos, una modernitat en una celebració de la cultura popular de tradició centenària, introduïda aquest segle. Quan tot ha acabat, i la plaça encara bull, i a la barana encara se serveix mam, s'inicia una patum popular, sense bestiari, amb algú que lliga un fuet en un pal de fregona i, a cavall d'un col·lega, s'erigeix en guita.

I sona la música d'aquells que van començar a tocar a 2/4 de 10 de la nit i 2/4 de 7 del matí encara bufen trompeta, saxo i fiscorn al ritme del tambor. I la improvitzada guita reparteix guspires com qui rega el jardí perquè l'esperit de Patum floreixi abans de Sant Joan de l'any que ve.

La Patum dels Pobres de la matinada de diumenge

La Patum dels Pobres de la matinada de diumenge Oscar Bayona

A les 6, a la plaça encara hi ha centenars de persones, que salten, alcen els braços i criden al ritme de les cançons més populars de la festa. I passen els quarts, i arriben els que han de fer la neteja, que comencen per les bores de la plaça de Sant Pere per intentar fer la feina sense molestar massa.