L’edició d’enguany del projecte AviArt remarcarà el paper de les entitats i associacions d’Avià. Ho farà a través d’una exposició de fotografies que els vol retre homenatge, després de dos anys frenades per la pandèmia del coronavirus. 

El projecte cultural ha consistit en la realització d’una quinzena de fotografies amb les diverses entitats, obra de la reputada fotògrafa Lucia Herrero. Les instantànies estaran plasmades sobre grans lones resistents i es podran veure a la zona de la plaça de l’Ajuntament d’Avià a partir del 23 de juliol, dia de la inauguració, i durant tot l’estiu. Podria ser-hi fins al setembre i a l'octubre, en funció del previsible deteriorament.

Al mateix temps, també s'ha fet un making of de les fotografies. Aquest es podrà veure utilitzant un codi QR que enviarà als visitants a un enllaç on es detalla la producció de les instantànies.

L’objectiu del projecte conjunt entre l’Ajuntament d’Avià i el Konvent és mostrar les activitats d’oci i lleure de la gent d’Avià d’una forma artística, vehiculat també a través de les entitats i associacions del municipi. El resultat ha estat l’elaboració de les fotografies que l’artista ha fet particularment a cada entitat durant diferents dies i caps de setmana del mes de juny, en un procés que va arrancar a l'hivern.

El títol de l'exposició és "Seny i rauxa", un lema "significatiu", segons ha explicat Rosa Cerarols, membre i una de les fundadores de l’associació, centre cultural i comunitat artística Konvent. D'una banda, amb el seny, "una noció compartida en el marc de la catalanitat", i que es veu en l'organització interna d'associacions i entitats. Però també la rauxa, ja que "canalitzen aquesta activitat més festival". "S'explica el títol final i especifica el producte final de l'exposició", ha dit sobre un conjunt d'instantànies que pretenen "canviar l'imaginari" d'aquests grups.

Fotografies poc convencionals

Un dels elements a destacar és que no són fotografies convencionals de grup. Les entitats i associacions del poble van ser citades a diferents indrets del poble i se’ls hi van realitzar fotografies en un escenari i amb elements no habituals. "Van quedar sorpresos que no es buscava una foto convencional, sinó treure-ho de context. Alguns van quedar xocats", ha reconegut l'alcaldessa Patrocini Canal en la roda de premsa de presentació, aquest divendres.

La gent del poble i els membres de les entitats o associacions que surten retratades mostren alguns elements identificatius de l’entitat. Sumat a aquests altres elements no habituals, permeten observar Avià des d’una perspectiva imaginària i artística. 

L’alcaldessa del municipi ha expressat en la roda de premsa que estan molt contents amb el projecte, "ja que ha servit per reunir les entitats i que es poguessin conèixer encara més entre elles, per altra banda". "És una cosa curiosa, però que esperem que sigui molt bonica i divertida”, ha considerat.

Per l’Ajuntament d'Avià, l'edició d'enguany és una "doble satisfacció". "Serà un esdeveniment artístic important, però també una manera que les entitats s'hagin vist reforçades en la seva autoestima", ha remarcat Canal.

Cerarols ha destacat també “que s’ha de valorar positivament que l’Ajuntament d’Avià aposti per fer propostes artístiques més enllà d’un rèdit polític, una proposta participativa per a la gent del poble i que de forma estructurant va en benefici a la imatge del poble”. 

L'alcaldessa d'Avià i la membre del Konvent han presentat avui divendres AviArt 2022 ALEIX CAMPRUBÍ I PONT

La responsable ha detallat que la ubicació de l'exposició es va decidir atenent que les imatges havien d'estar fora de context, ja que era un dels requisits, generant espais diferencials i una posada d'escena diferent. "Aquestes fotografies no es poden tornar a repetir, són úniques. Es treballa una altra part del municipi que va complementant un Avià més plural i més divers", ha argumentat.

En total han participat en el projecte 15 entitats del poble. Aquestes entitats han estat el Grup d’Havaneres Sac i Ganxo, la Correnotes Band, el Grup d’Esplai d’Avià, el Centre d’Estudis d’Avià, el Casal de la Gent Gran, el Motor Clàssic d’Avià, la Societat de Caçadors d’Avià, el Grup de Caramelles, el Cop de Pedal, la Penya Blaugrana, la Comissió del Segar i Batre, la Unió Esportiva Avià i l’Agrupació Teatral Avianesa. 

El procés creatiu

L'Ajuntament d'Avià va convocar a les entitats i associacions del poble a participar en el projecte. Van ser aquestes 15 les que van respondre a la crida, i es van reunir amb el consistori i l'artista. L'alcaldessa ha destacat que va ser una espècie de "reinici de relacions" entre les entitats, després de la pandèmia i diversos canvis de junta que s'han produït.

"Potser era més endreçat fer-ne 15 que 30", ha celebrat Canal, mentre Cerarols ha apuntat que el procés és "molt orgànic". "Es dona a conèixer i s'obre, i de forma natural es tanca. S'ha buscat una representativa", ha argumentat.

En la reunió es va donar una mica a conèixer el mètode de treball d'Herrero. "Treballa amb aquesta antropologia fantàstica, que té un punt de costumisme, però li dona una altra ubicació i crea imatges molt al·legòriques", ha detallat la membre del Kovent. "Ha sigut una experiència per les entitats que han participat. Aquest procés d'antropologia fantàstica requereix un procés llarg de creació de la fotografia. Pels propis protagonistes, ha sigut especial", ha remarcat al responsable del Konvent sobre el procés creatiu.

Un cop es retiri l'exposició, l'ajuntament valora deixar de forma definitiva algunes de les fotografies i projectes d'altres edicions a diversos punts del poble, perquè la gent en tingui un record físic a l'espai municipal. En aquest sentit, Canal ha apuntat que la zona poliesportiva podria ser una bona opció.

A més, el dia de l'exposició estaran disponibles un seguit de postals que la gent es podrà emportar a casa, alhora que valoren fer adhesius amb el QR perquè els GIFs "surtin de l'espai". Tot i que el fet de treballar amb lones fa que no sigui una exposició efímera com a tal, Cerarols ha destacat: "L'exposició és física i estarà aquí. Has de venir a veure-la".

Cerarols també ha detallat que la idea original surt de fer un itinerari d’espais singulars d’Avià, però que el projecte ha evolucionat. Inicialment, s’havia plantejat unes teles que imitessin el moviment i després unes transparències fixes i en color, que permetien jugar amb la llum solar. Es tracta de dues idees que es van descartar per motius tècnics.

L’artista Lucia Herrero

L’edició d’enguany ha estat elaborada per Lucia Herrero, fotògrafa i artista de reconeixement internacional. Herrero col·labora fent publicacions a la revista estatunidenca Time Magazine, entre altres. Una de les seves obres més reconegudes és el Tribut a la Bata, on fa un homenatge i reivindica la figura de la dona matriarca dins la societat patriarcal a través de diferents retrats. 

"Vam veure que era molt especialitzada a fotografiar grups. Ens va donar la idea de fer alguna cosa vinculada amb associacions", ha justificat l'alcaldessa sobre el vistiplau a l'artista que ha fet les fotografies, proposada per Konvent.

La tendència d'AviArt

Cerarols també ha detallat que fa tres anys que la iniciativa pretén desenvolupar projectes on l'objecte central sigui la mateixa comunitat d'Avià, amb projectes més participatius on hi puguin col·laborar. Alhora, que el producte final respongui a les necessitats de "treballar per allò propi", sempre amb la mirada artística.

En aquest sentit, ha recordat que l'any 2020 es va treballar amb la gent gran, molt afectada per la pandèmia, mentre l'any passat es va obrir el concepte i es va relacionar també amb el dibuix. "Aquest any volíem posar èmfasi amb tot allò que és específic del municipi", ha dit, més enllà del que és més superficial. I insistint a donar importància al teixit associatiu "que és molt gran" i fer un "retrat de la diversitat".