El Forn Artesà l'Espurna de Berga ha tornat a entrar en la Final del Concurs Millor Pa de Pagès Català d'aquest any 2022. L'establiment ja va ser finalista en la passada edició d'aquest certamen que impulsa la IGP Pa de Pagès Català.

El forn berguedà compartirà final amb quatre rivals: L’Obrador dels 15 (Mònica Gregori, Barcelona), David Hernández (Montserrat Forners, Barcelona), Forn Massana (Francesc Massana, Cornellà) i Andreu Bertran (Forn Mistral, Barcelona), el guanyador l'edició de 2019. La fleca Montserrat Forners és el primer cop que s’ha classificat per la final, mentre la resta ja hi han participat.

El Concurs va disputar la seva eliminatòria prèvia a l’Escola de Flequers de Barcelona amb la participació de vint-i-sis fleques. Com és reglamentari al Concurs, el Jurat va valorar els pans dels participants mitjançant un tast a cegues en el qual els pans tenen assignat un número. És al final de la valoració dels pans quan el president del Jurat obre el sobre on es detalla quin número té assignat cada fleca participant.

El jurat de l’eliminatòria, com determinen les bases del Concurs, està presidit per Andreu Llargués, president de la Federació Catalana d’Associacions de Gremis de Flequers; Antoni Figuera, president de la IGP Pa de Pagès Català; i dos representants de les principals escoles de fleca del país, en aquest cas, Antoni Valls, director de l’Escola de Flequers de Barcelona, i M. Cruz Barón, subdirectora de l’Escola de Flequers de la Província de Barcelona.

El 17 de setembre, la gran final

La Final del Concurs de la IGP Pa de Pagès Català tindrà lloc el pròxim dia 17 de setembre a la ciutat de Barberà del Vallès, en un acte obert al públic. Els assistents a la final podran veure en directe les deliberacions del jurat, conèixer els finalistes i gaudir d’un espectacle.

Els cinc finalistes opten al relleu de l'actual campió del concurs, que és Andreu Galceran (Cal Mosso, Vilassar de Dalt). El guanyador de la Final s’emportarà una placa acreditativa i un premi en metàl·lic de 2.000 euros.