El Partit Socialista de Catalunya denúncia que tots els consultoris mèdics de la comarca del Berguedà es queden sense servei mèdic temporalment. Asseguren que només obren per algun servei d’infermeria i d’actes administratius, des del passat dilluns 18 de juliol i fins al mes de setembre.

Els socialistes critiquen que el Govern "deixa sota mínims tota l’assistència primària i ens abandona a la nostra sort". El PSC veu "inacceptable" la decisió i critica que es justifiqui que no es troben professionals: "Estem cansats de sentir aquesta justificació", diuen en una nota de premsa. Destaquen que es repeteix una situació que ja es va produir durant la pandèmia del coronavirus.

"El Berguedà no vol ser una comarca de tercera, on els seus habitants veuen reduït al mínim, un servei bàsic com és el de l’atenció primària", argumenten. Per tot plegat, avancen que portaran la situació "al més alt nivell" a través del seu grup al Parlament de Catalunya. Paral·lelament, criden a tots els ajuntaments de la comarca a revoltar-se contra la situació i exigir solucions "immediates i adequades".

En el cas de falta de personal, les poblacions que queden desproveïdes de consultoris mèdics i dispensaris (bàsicament les de l'Alt Berguedà) han de recórrer al CAP de Guardiola de Berguedà. Es tracta dels pobles de l'Alt Berguedà de La Pobla de Lillet, Bagà, Gósol, Vallcebre, Saldes, Sant Julià de Cerdanyola i Castellar de n'Hug.

Salut nega la major

El Departament de Salut a la Catalunya Central nega que es tanquin serveis aquest estiu. Segons fonts consultades per aquest mitjà, els Equips d’Atenció Primària (EAP) del Berguedà s’han organitzat enguany per garantir en tot moment l’assistència sanitària a tota la població a través de la xarxa dels CAP i consultoris locals de la comarca. I per fer-ho alhora que es respecten el dret dels professionals de la salut a fer vacances.

Segons han detallat, abans de la pandèmia del coronavirus, molts consultoris tancaven durant períodes curts de temps, respectant la compatibilitat dels drets laborals dels professionals. L’any 2020, amb la Covid-19, estaven tancats completament, mentre l’any 2021 es va reobrir progressivament, segons les fonts.

Enguany, es fa «un esforç important» amb el manteniment de consultoris i centres d’atenció primària oberts durant tot l’estiu amb la contractació de professionals. En concret, personal tant d’infermeria com de la Unitat d’Atenció a la Ciutadania (UAC), és a dir, administratius. D’aquesta manera, sostenen que no es tancaran, per bé que s’adaptaran a les «necessitats de l’estiu» i es reorganitzaran els horaris.

En cas que calgui una visita mèdica, es farà la derivació corresponent. A més, segons Salut, les infermeres estan preparades per donar assistència en la gran majoria de casos.

«Des del Departament de Salut vetllem per donar resposta assistencial davant qualsevol requisit de la ciutadania amb professionalitat, rigor i proximitat utilitzant tota la xarxa del sistema de salut», apunten les fonts.

Problemàtica estival

Segons assenyala el PSC, es tracta d'una problemàtica estival, que es produeix "quan més ocupada es troba" la comarca. Els socialistes asseguren que els 31 municipis berguedans passen dels 40.000 habitants als 50.000 durant l'estiu. 

"Un Govern responsable, conscient de les necessitats, les urgències i emergències que suposa l'increment de població i activitats en tots i cadascun dels municipis, incrementaria els serveis locals, per donar millor servei i evitar col·lapses en els CAP’s, Ambulatori i Urgències-Hospital", lamenten en el comunicat.

L'alcalde de Guardiola de Berguedà, Josep Lara, assegura que no té coneixement de la decisió, per bé que pressuposa que la reestructuració per vacances tornarà a centralitzar-ho tot plegat al seu municipi, sense que hi hagi "cap canvi substancial".

Tot i això, Lara coincideix que la comarca "duplica o triplica" la seva població, especialment a l'alt Berguedà, el que atribueix a campaments, colònies, segones residències o cases turístiques. "S'hauria de fer una previsió a anys vistes", considera. 

En qualsevol cas, per a Guardiola no suposa cap problema de saturació. Els pobles que ho pateixen especialment són especialment La Pobla i Bagà, que tenen més habitants i veuen reestructurat més severament aquest servei.

Si amb una cosa coincideixen els alcaldes és amb aquesta falta de metges en el món rural, un tema recurrent especialment cada estiu. Lara assenyala que costa molt que vinguin al Berguedà i la comarca queda una mica "descoberta" a l'estiu. "És més seductora l'àrea metropolitana", defensa.

Reunió aquest dimecres

Segons ha avançat l'alcalde de Saldes, Moisès Masanas, aquest dimecres hi ha prevista una reunió entre els alcaldes dels pobles afectats, on també es pretén que hi participi Salut, per conèixer més detalls sobre la reorganització. "Suposo que no marxarà molt del que va passar l'any passat, perquè la situació és semblant, però sense tanta gravetat amb el tema de la COVID-19", considera Masanas. Tot i això, el Departament ha assegurat a aquest diari que no els consta cap reunió. 

En qualsevol cas, el batlle aposta per buscar solucions en comptes de llançar crits d'alarma, assenyalant al PSC. "Ja sabíem que passaria, n'érem conscients. És evident que al món rural tenim un dèficit molt important de professionals", ha declarat.