Un grup de caramelles amb un drac, dins d’una piscina buida. Un grup ciclista en una cabina telefònica. El Segar i el Batre dins del llac de Graugés. Són algunes de les propostes que Lucia Herrero ha retratat en l’exposició Seny i rauxa, que des d’ahir es pot veure a la plaça de l’Ateneu d’Avià.

Es tracta de la setena edició del projecte AviArt, que l’Ajuntament impulsa de la mà del Konvent de Cal Rosal. Enguany, l’objectiu era retre homenatge a associacions i entitats del municipi, frenades durant dos anys per la pandèmia.

Entre el més d’un centenar d’assistents de la inauguració d’ahir, molts dels protagonistes que es van veure retratats en un context ben diferent de l’habitual, com pretenia l’artista. Les cares de satisfacció i alegria parlaven per si soles, enmig d’una mostra que es pot veure –fins que el deteriorament ho impedeixi– de dilluns a divendres, durant les 24 hores, en un espai a l’aire lliure.

Precisament la fotògrafa va emfatitzar en la seva gran «il·lusió» en veure «els models davant de les fotos». Herrero va destacar la predisposició dels participants en el procés. «Jo estic a la fotografia pel viatge, personal, emocional i de coneixement», va afegir.

Inauguració de l'exposició Seny i rauxa de Lucia Herrero a Avià ALEIX CAMPRUBI PONT

La comissària de l’exposició, Rosa Cerarols, del Konvent, va explicar que la finalitat era emfatitzar en el paper que tenen les persones en els seus hobbies i activitats, més enllà de la feina. En el seu discurs, l’alcaldessa d’Avià, Patrocini Canal, va destacar que els va agradar molt la proposta de treballar amb aquesta fotògrafa, ja que es dedicava a retratar gent, especialment la seva ànima.

En definitiva, el projecte busca mostrar les activitats d’oci i lleure de la gent d’Avià d’una forma artística, vehiculat també a través de les entitats i associacions del municipi. El resultat ha estat l’elaboració d’un total de 15 fotografies que l’artista ha fet particularment durant el mes de juny.

Al mateix temps, s’ha fet un making of de les instantànies. Es pot veure utilitzant un codi QR que envia els visitants a un enllaç on es detalla la producció de les fotos. També s’hi poden veure imatges descartades i breus vídeos relacionats amb les fotografies.

ENTREVISTA Lucia Herrero | Fotògrafa

«He fotografiat amb un punt de joc i molt de teatre»


Contenta amb el resultat?

Sí, és molt emocionant veure les fotos i els models al mateix lloc. Les fotos estan fetes per mi i per ells.

Què volies mostrar?

Els he fotografiat amb el punt del joc, treure de context, molt de teatre. És la meva manera de treballar, el que anomeno antropologia fantàstica, una mescla entre l’estudi de l’ésser humà i la fantasia, el concepte i la transformació de l’escena habitual. M’agrada treure brillantor de l’escena habitual.

Com ha estat treballar amb la gent d’Avià?

Estic acostumada a treballar amb models no professionals, amb el poble. És la puresa d’allò real que li dona el punt quan ho treus de context. Com que ho fas a través de l’Ajuntament, s’entreguen.

Alguna fotografia et quedes?

De totes en guardo molt bon record i els tinc molt afecte. Han estat un treball d’escenificació teatral i coneixement. Tot això ho faig pel viatge humà i que entrego de tornada. La de caramelles a la piscina buida és la segona que vaig fer, la més treta de context.

Ha estat complicat descartar?

Sí, editar és la part més dolorosa, descartar fa mal. Fer és gairebé la part fàcil. Però les millors fotos salten a la vista i es manifesten.