La Comissió territorial d’urbanisme de la Catalunya Central, presidida pel director general d’Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra, ha donat aquest dilluns la darrera llum verda al Pla especial de l’embassament de la Baells, impulsat pel Consell Comarcal del Berguedà, per potenciar, ordenar i regular el turisme de lleure i d’esport al voltant d’aquesta làmina d’aigua, amb els efectes dinamitzadors que això pot comportar en l’economia del Berguedà.

L’àmbit del Pla especial comprèn una superfície de prop de 890 hectàrees en sòl no urbanitzable, repartides entre els municipis de Cercs, Vilada i la Quar. Les activitats turístiques a l’embassament i els seus voltants es concentren sobretot a l’estiu, entre maig i setembre. Destaquen la navegació a rem (piragua i caiac), a motor (lloguer d’embarcacions), lloguer de patins, wakeboard, zona d’inflables i pesca recreativa. En l’entorn del pantà també es troba una zona de pícnic i d’acampada, rutes de senderisme, paintball i circuit fix d’orientació.

Al voltant de la Baells, les infraestructures viàries i energètiques tenen igualment un paper rellevant en l’aprofitament paisatgístic del territori. Destaquen el conjunt monumental de la Central Tèrmica de Cercs un cop aquesta deixi d’estar activa, els ponts de la C-16 al seu pas pel nucli de Cercs i la C-26 en direcció a Vilada, travessant l’embassament.

A banda, dins de l’àmbit del Pla especial existeixen un seguit d’edificacions que, pel seu emplaçament, característiques de les construccions i proximitat amb les infraestructures viàries poden concentrar nous usos turístics d’escala comarcal.

Noves àrees dotacionals per concentrar l’activitat

El Pla especial assenyala els criteris d’ordenació de les actuacions i usos previstos del conjunt de l’espai definint 8 àrees dotacionals (6 a Cercs i 2 a Vilada) on es concentraran aquestes activitats, amb una fitxa específica per a cadascuna. Els usos que es permetran a cada àrea són els següents:

  1. Casa en Vila: Un àmbit que havia estat l’abocador del poble de Cercs, onhi ha una edificació en ruïnes coneguda com a Casa en Vila. Es proposa admetre-hi l’ús d’habitatge, turisme rural i equipament, a més de 38 places d’aparcament.
  2. La Mata: Actualment hi ha l’embarcador de l’empresa Berguedà Nàutic i es preveu potenciar les estructures i usos de les activitats turístiques existents. Es permeten la nàutica en terra ferma i l’ús d’elements flotants a la làmina d’aigua, a més de 30 places d’aparcament. Caldrà una reconsideració paisatgística de totes les instal·lacions i accessos preexistents, donat que la seva qualitat paisatgística actual no és l’òptima.
  3. El Gall: En aquest àmbit hi ha una masia deshabitada coneguda com El Gall (declarada com a BCIL), i dos coberts més petits. Es proposa admetre-hi l’ús d’habitatge, turisme rural i equipament. Les obres de rehabilitació comportaran la realització d’un estudi històric-arqueològic per garantir la preservació dels seus valors culturals. També s’autoritza l’ús de càmping, amb unes 80 unitats d’acampada, i 128 places d’aparcament.
  4. Casa Vitarella: Inclou la masia de la Vitarella i la seva pallissa, i una zona més propera a la làmina d’aigua. S’hi admetran un màxim de dos habitatges, turisme rural, equipament, nàutica en terra ferma i l’ús d’elements flotants a la làmina d’aigua. És una altra de les zones on s’autoritza l’ús de càmping, així com 120 places d’aparcament.
  5. La presa i la casa de l’administració: La presa és l’element que va donar lloc a l’embassament. Actualment, s’hi poden fer visites guiades i hi ha un circuit de Vies Braves. La Casa de l’Administració és una construcció de titularitat pública i disposa de dos habitatges per a la pernoctació del personal. És l’únic lloc en tot l’àmbit del Pla especial on es permetrà l’ús hoteler, tot i que sense ampliacions de les construccions. Es proposen 45 places d’aparcament.
  6. Les cases dels treballadors: A peu de la carretera C-26, amb molt bon accés gràcies a un camí asfaltat. És l’únic punt on s’admet l’ús de casa de colònies, a més d’un sol habitatge, vinculat a l’explotació de la presa, així com 45 places d’aparcament.
  7. Club esportiu la Baells: És una construcció d’una sola planta a peu de l’embassament. Es permeten la nàutica en terra ferma i l’ús d’elements flotants a situar a la làmina d’aigua, a banda de 30 places d’aparcament.
  8. Molí del cavaller: Construcció d’una sola planta sense massa qualitat arquitectònica, amb un gran porxo amb taules de pícnic i barbacoes, situada a peu de l’embassament. Actualment, s’hi desenvolupen activitats esportives i el camí d’accés es troba en bon estat. S’hi permetrà l’ús d’equipament en l’edifici existent, la nàutica en terra ferma i l’ús d’elements flotants a situar a la làmina d’aigua. Es completarà amb 30 places d’aparcament.

El Pla especial ja s’havia aprovat definitivament, però la seva entrada en vigor s’havia suspès a l’espera de la presentació d’un text refós que incorporés una sèrie de prescripcions tècniques. Avui, la Comissió d’urbanisme a donat conformitat al text refós presentat pel Consell Comarcal del Berguedà.