Un grup de veïns ha iniciat una recollida de signatures en contra del projecte de reforma de la plaça Galceran de Pinós de Bagà, la coneguda com a plaça porxada. El projecte, que té un cost d'uns 500.000 euros, té com a finalitat solucionar les mançanes que presenta la plaça, tant pel que fa a l'estat de conservació, com també per la recollida i evacuació de les aigües pluvials i la connectivitat amb els porxos. En un comunicat demanen que s’aturi l’aprovació del projecte i s’obri "un procés clar i transparent de participació ciutadana en que el nostre parer sigui escoltat, debatut, i si s’escau, incorporat al projecte". Asseguren que no s’oposen a la restauració de la plaça és necessària perquè hi ha molts serveis que són deficients, però reclamen poder opinar. 

A més, recorden que no es parteix de zero, sinó d’un avantprojecte redactat l’any 2018 que pot servir de document de treball, mitjançant l’aportació de tothom. 

Pel que fa a la voluntat de més participació dels veïns, el regidor, Marx Camps, recorda que en pocs dies ja s’obrirà el període d’al·legacions en que es podran aportar les esmenes que es considerin oportunes. "Si hi ha inquietuds en un sentit mirarem d’adaptar el projecte", destaca. Per contra, el veïnat dubta que el seu parer sigui escoltat i, encara menys, que el projecte sigui modificat.

Els veïns han iniciat una campanya de col·locació de pancartes i recollida de firmes. De fet, aquest passat cap de setmana van instal·lar una paradeta a la plaça Catalunya (davant de l’Ajuntament) per recollir opinions, i per firmar el full per sol·licitar la paralització del projecte i l’inici del procés de participació ciutadana.

L'opinió dels veïns

Els habitants de Bagà veuen necessari que es reformi la plaça però qüestionen la manera en què s'ha fet i que els canvis siguin tan importants. Un dels veïns i també regidor a l'oposició, Pep Llamas, creu que el projecte presenta "diverses deficiències" i que no s'ataca l'arrel del problema. "Tots estem d'acord que hi ha la necessitat de remodelar la plaça perquè té deficiències en diversos serveis i el paviment està molt desgastat", aclareix Llamas, però critica que no s'hagi fet un procés de participació ciutadana previ.

Per Llamas, el projecte que es vol aprovar no resol la problemàtica del clavegueram i, a més, qüestiona la proposta d'anivellar la plaça. "En cap lloc del projecte hem trobat els estudis geotècnics que ens garanteixin que les columnes i els pilars no puguin arribar a col·lapsar", exposa el regidor, que diu que en alguns punts es planteja rebaixar en 90 centímetres el nivell de la plaça.

En Manuel García és un veí de la plaça porxada que està especialment preocupat per aquest aspecte: "No estic en contra que arreglin la plaça, però podrien fer-ho sense rebaixar els 90 centímetres perquè qui en rebrà les conseqüències soc jo". Creu que si es rebaixa la plaça tindrà problemes d'inundacions quan plogui molt i tampoc té clar que els fonaments dels habitatges ho puguin suportar.

La Dolors Costa és una altra de les veïnes de la plaça que, a més, també hi té un negoci immobiliari. Critica les formes en què s'ha presentat el projecte i que no s'hagi tingut en compte l'opinió dels veïns. Demana que s'aturi i que es consulti a tota la població, no només els veïns de la plaça, ja que "és un dels elements més emblemàtics que tenim al poble".

Costa tampoc veu bé la reforma a nivell patrimonial i critica que s'hi projecti una bancada: "És una plaça on s'hi fan ballets i també la fia-faia i no volem que hi hagi més obstacles". La Griselda Pons és de la mateixa opinió. Considera que a la plaça li cal una reforma, però critica les maneres en què s'ha fet. "Crec que només renovant el terra i les clavegueres n'hi hauria prou", assegura.

El projecte

L’objectiu és solucionar les mancances que presenta la plaça en l’actualitat en relació a l’estat de conservació, a la recollida i evacuació de les aigües pluvials i a les circulacions i connectivitat amb els espais coberts dels porxos, tot mantenint el caràcter actual de l’espai.

La plaça, que no va ser pavimentada fins els anys 60 del segle XX, és porticada, de planta rectangular i de dimensions aproximades de 61 metres per 13 metres, amb una amplada dels dos porxos longitudinals d’uns 4,5 metres. La topografia del nucli fa que els dos porxos i la plaça es trobin a cotes diferents: els porxos de la banda nord estan elevats quasi un metre respecte el nivell de la plaça, mentre que els de la banda sud es troben un o dos graons per sota.

La proposta iguala el nivell de la plaça amb el del porxo inferior de manera que l’espai s’amplia de forma considerable. La porxada superior també s’incorpora a l’espai central mitjançant la creació d’una bancada amb una doble funció: afavorir les circulacions transversals i alhora ser un espai d’estança orientat a sud i ben assolellat, per seure i gaudir de les diverses activitats que es desenvolupen a la plaça. 

La plaça Galceran de Pinós té el seu origen en el traçat i parcel·lació de la vila de Bagà realitzat arran de l’atorgament de privilegis concedit el 1234 per Galceran de Pinós i la seva esposa Esclarmunda als vilatans perquè s’establissin en la nova població. És l’espai central del nucli i és el punt neuràlgic que aplega mercats, fires i manifestacions festives com la Fia-Faia.