Regió7

Regió7

La Fira de Santa Tecla atrau molt públic però els paradistes no fan gaire caixa

Els pastors formatgers valoren tenir un espai en el certamen per mostrar el seu producte però troben a faltar que els visitants comprin més

Una família assistent a la fira en una parada de formatges, la mare els combina amb un got de vi | GUILLEM CAMPS

La Fira de Santa Tecla de Berga va tancar aquest diumenge amb una gran afluència de visitants durant el cap de setmana en l’espai firal del Passeig de la Indústria i la Plaça Viladomat però amb unes vendes bastant reduïdes. Així ho van constatar diversos paradistes a aquest diari.

Roser Rifà, regidora de Fires, recollint les hortalisses | GUILLEM CAMPS

La mostra centrada en el sector primari tornava enguany amb tota la seva esplendor, després d’una edició del 2021 que ja es va poder celebrar amb força normalitat, i el públic va respondre omplint els diferents espais i participant també en activitats com el Concurs d’Hortalisses Estrambòtiques.

Una mare sosté el seu fill perquè vegi el bestiar | GUILLEM CAMPS

No obstant això, la resposta no es va plasmar en un bon nivell de vendes en les parades. Els formatgers de pastor van retornar al lloc on es van donar a conèixer ara fa un any, però tot i l’interès d’alguns visitants pel producte que oferien i que podien degustar, eren pocs els qui acaben adquirint-lo.

La principal explicació s’ha de buscar en el delicat context econòmic: la pujada de preus. Francesc Molins, pastor formatger de la granja Les Feixes, de Moià, va assegurar que en la passada edició els visitants compraven més. «L’any passat el consum d’una família que s’aturava a la parada potser era de 20 euros, i aquest any és de 5. És brutal», va sentenciar Molins.

El sector no viu al marge de la pujada de l’encariment de les matèries primeres i aquestes fires són un aparador important per compensar els costos. Tot i això, Arnau Quingles, de Formatges L’Oliva, va recordar que alguns productors «han de fer mans i mànigues per venir», ja que han de llogar algú per fer-se càrrec del bestiar, i es ressenten especialment de les fires que no han estat del tot positives. No obstant, Quingles va destacar que per als membres de l’associació és important assistir a aquests certàmens per donar-se a conèixer. «Hi ha molta gent voltant, i costa que la gent es pari i compri, però tampoc és un desastre», opinava, malgrat tot, Quingles.

En paral·lel a la fira dels productors de l’associació, durant la franja del migdia hi va haver maridatge de vins de l’Empordà i formatges. L’activitat, pensada per promoure el coneixement i la degustació dels productes formatgers, va tenir una gran rebuda les dues jornades.

A Santa Tecla també hi havia lloc per als paradistes que oferien diferents productes com embotits, mel, olives, pa, coques, llaminadures naturals, xocolates, fruits secs o conserves, que, també, van reconèixer que venien poc. «Hi ha gent, l’organització de la fira és espectacular, però la gent només passa pel mig», va lamentar Lídia Cardona, de Berga Art. Mentrestant, María Martín, de l’Abella del Berguedà, va destacar que «costa vendre però com a tot arreu».

Passió pel bestiar

L’espai dedicat al bestiar va atraure un encuriosit públic familiar i infantil. Vaques, bous, ovelles, cabres, ponis, porcs, gallines i altres animals d’una quinzena d’explotacions ramaderes omplien l’espai firal de la plaça Viladomat per mostrar la riquesa i varietat de bestiar de races autòctones catalanes del territori.

Altres activitats destacades de la fira han estat les trobades d’acordionistes i de puntaires, o la mostra de vehicles d’ocasió de diferents concessionàries berguedanes del sector de l’automoció, que tornaven al certamen després de l’absència en la passada edició.

Gran participació en la segona edició del Concurs Hortalisses Estrambòtiques

Una de les activitats complementàries a la gran oferta de la Fira de Santa Tecla ha estat el Concurs d’Hortalisses Estrambòtiques, que es va estrenar en l’edició del 2021. En el punt d’informació de la fira situat al Passeig de la Indústria, i que també servia com a espai de recollida de les propostes dels participants, s’hi podien veure al llarg del cap de setmana una gran varietat d’hortalisses poc comunes i amb característiques singulars. «Estem morint una mica d’èxit», va destacar a aquest diari la regidora de Fires de l’Ajuntament de Berga, Roser Rifà. En total hi van participar 51 persones.

El certamen estava obert a aquells que tenen un hort, tant d’autoconsum com productiu, amb un màxim de cinc hortalisses per persona. Calia portar el producte real i no s’acceptaven fotografies ni rèpliques.

Algunes de les verdures insòlites amb que els participants han concorregut en el concurs és una carbassa gegant que cridava especialment l’atenció, altres de recargolades i carbassons també de dimensions considerables. A banda, també hi havien tomàquets, cebes i alls força singulars.

Es van donar onze premis corresponents a les següents categories d’hortalisses: a més acolorida, la més tradicional, la més exòtica, la més perfumada, la més pesada, la més petita, la més grossa, la més recargolada, la més saludable, la més zoomòrfica i la més cuqui.

Es va tenir en compte especialment a l’hora de premiar les propostes la forma, la mida i l’originalitat del nom que se li va atorgar a les hortalisses. Entre el jurat, hi havia el representant de comunicació, el representant dels ramaders, la tècnica i la regidora de Fires.

Compartir l'article

stats