Uns 250 ciclistes van gaudir ahir al matí de la iniciativa Berguedà Bike Day, que els va permetre pedalar per la carretera que enllaça Bagà amb coll de Pal sense cotxes ni motos. L’activitat, pionera a Catalunya, va consistir a tallar el trànsit en aquest port de muntanya (carretera BV-4024) sense ser prova competitiva, per fomentar el ciclisme segur. De les 9 del matí a la 1 del migdia el tram de 18,5 quilòmetres es va restringir a bicicletes, amb la senyalització corresponent i dispositiu de Mossos d’Esquadra al punt on ja no deixaven pujar cotxes (a l’altura de la urbanització de Sant Sebastià, fora del nucli urbà de Bagà).

Ha estat la primera vegada que això s’ha fet al país en una prova no competitiva, i l’experiència ha estat «molt positiva», coincidien a destacar l’organització i els participants a la matinal ciclista. El Berguedà Bike Day el va organitzar el Consell Comarcal del Berguedà amb la col·laboració dels ajuntaments de Guardiola de Berguedà i Bagà, i el suport de la Federació Catalana de Ciclisme. Una iniciativa que s’ha inspirat en el Sellaronda Bike Day que es fa a les Dolomites. L’èxit de la jornada fa pensar que tindrà continuïtat, i, de fet, l’organització aposta per repetir-ho a la primavera.

Aficionats al ciclisme van aprofitar que ahir al matí no plovia a Bagà per posar-se el mallot, agafar la bici i sortir a pedalar per l’emblemàtic i exigent port de muntanya de coll de Pal, que ha estat dues vegades final d’etapa de la Volta Catalunya i de la Setmana Catalana en tres ocasions.

Participants de totes les edats

La matinal va aplegar ciclistes de totes les edats, del Berguedà i de fora de la comarca, i amb bicicletes de carretera, de muntanya, de grava i elèctriques. «Hem aprofitat l’oportunitat de fer un tram de la carretera de coll de Pal en família, per primer cop amb el nen, aprofitant que no havíem de patir pels cotxes», comentava Jordi Mata, acompanyat de la seva parella, Bego, i el seu fill Jordi, de 9 mesos, que s’estrenava en l’experiència d’anar amb bicicleta (en cadireta acoblada a la bici del pare). L’ambient familiar hi era present, i un altre exemple són els pares amb menors, d’entre 14 i 16 anys, que van trobar l’oportunitat perfecta de fer un port de muntanya sense por. 

Les colles amants de la bicicleta també van respondre a la cita, com ara un grup de quatre amics de Berga que van pujar a coll de Pal «amb molta tranquil·litat», remarcava Joan Carrillo. El repte eren 18,5 quilòmetres, amb un pendent mitjà de 6,6%, rampes màximes del 12-13%, i 2106 metres d’altitud màxima. Tot i ser una carretera amb poc trànsit, sí que va quedar afectat el refugi de Rebost, alguna casa disseminada i camins per fer a peu. Hi circulen uns 175 vehicles de mitjana al dia, i en aquesta època de bolets el trànsit s’intensifica, fet pel qual els ciclistes agraïen no trobar cotxes: «Poder pujar a coll de Pal sense esquivar vehicles i amb total seguretat ha estat molt bé. Aplaudeixo la iniciativa i espero que s’aposti per més matinals com aquesta», comentava Carrillo. Com ell, tots els ciclistes agraïen la iniciativa i demanaven més talls de carreteres «per poder sortir amb bici amb total seguretat».

La bicicleta té cada cop més adeptes i el Berguedà és una comarca idònia per fer rutes tant en BTT com en bicicleta de carretera, fet que atreu cada vegada més visitants: «Amb iniciatives com aquesta el Berguedà es converteix en referent i una destinació per a ciclistes, i això és positiu. Està molt bé que tinguem un espai per a ciclistes unes hores, tot i que és cert que personalment em sento segur pedalant per les carreteres del Berguedà, en general hi ha consciència per part dels conductors i són respectuosos», deia Moisès Segado, de Berga, que ahir va fer el recorregut fins al cim de coll de Pal dues vegades. 

L’alcalde de Berga, com a participant a la jornada, va qualificar la iniciativa de «fantàstica», igual que el jove atleta de Bagà Jan Torrella, subcampió d’Europa de vertical sub-20, que ahir va fer l’entrenament sobre la bici.  

Arribada d'un grupet de ciclistes que s'ha sumat a la matinal Eduard Vega