Regió7

Regió7

Tanca Foto Luigi, negoci del carrer Major amb més d’un segle d’història

Els propietaris no han trobat cap relleu per a un establiment que té l’origen en la botiga de La Camèlia que van obrir els seus avis fa 103 anys

Climent i Manel Escobet, davant de la seva botiga Cal Luigi | GUILLEM CAMPS

Entre les parets de la botiga de Cal Luigi hi ha una gran quantitat de documents entre discs, cintes magnetofòniques, pel·lícules, cintes de vídeo, cassettes o caixes. D’aquí uns mesos, les estanteries d’aquest negoci amb més de cent anys d’història del carrer Major patiran un buit imaginable fa només uns anys.

Manel Escobet repassa un document de l’arxiu de la botiga | GUILLEM CAMPS

Els cosins Manel i Climent Escobet, de 68 i 65 anys respectivament, es jubilen i a finals d’octubre tenen previst deixar i tancar la botiga. En els últims anys han intentat trobar fotògrafs o famílies que se l’ha volguessin quedar, però els esforços han estat infructuosos.

D’aquesta forma, es posarà punt i final a un negoci familiar que té l’origen en la botiga de La Camèlia, que regentaven els seus avis i en la qual venien joguines, objectes de regal i també es revelaven fotos. Però aquests van morir joves i els fills -pares dels actuals propietaris- es van quedar sense el vehicle de transmissió de coneixements familiar.

Finalment, va ser un refugiat de la Guerra Civil el que es va oferir a formar-los en aquest camp, i al cap d’uns anys van obrir la botiga de Cal Luigi, nom neutral escollit per quedar al marge de les tensions polítiques de l’època. Manel i Climent Escobet van agafar el negoci a inicis d’aquest segle, i ara el tancaran davant la falta de relleu de cap tipus.

Manel Escobet comenta que el principal obstacle amb que s’han trobat és que «per un fotògraf el valor més preuat és el de la llibertat, però la botiga requereix unes obligacions. Això, pels fotògrafs, era un entrebanc», sosté.

Preguntat sobre si van intentar convèncer els fills, Escobet argumenta que «si vols ser fotògraf, has de tenir una sensibilitat i vocació. Vaig veure que els meus fills eren mes aviat d’un perfil tècnic». El fill de Climent Escobet, tot i dedicar-se a un camp més pròxim com el del làser, tampoc l’han pogut convèncer.

La botiga s’ha hagut d’adaptar els últims anys a la transformació digital, amb un volum de feina molt menor. En la dècada dels 2000, l’època daurada dels revelats, el negoci va arribar a tenir 16 treballadors. Ara només són ells dos. Abans, per exemple, era molt habitual haver de fer imatges de nens o de les famílies, fotografiar els vehicles accidentats, fer imatges de carnet o també serveis fotogràfics per les empreses.

El material que testimonia els més de cent anys de vida del negoci el cediran ara a l’arxiu comarcal. Aquest procés, però, comportarà un temps. Manel Escobet apunta que es necessiten uns 350 metres de prestatges per assumir tot el volum de documents. Per això, la intenció dels cosins és portar-ho «de mica en mica» a l’arxiu un cop tanquin la botiga d’aquí a aproximadament un mes.

Segon comerç del carrer Major que tancarà en dos mesos

Foto Luigi és la segona botiga del carrer Major que anuncia que abaixa la persiana en poc temps, després de que aquest inici de setembre ho fes el comerç de roba Els Plens. Manel Escobet diu, en relació a la situació del carrer Major, que ja s’han posat històricament unes solucions damunt la taula per revitalitzar aquest eix, però que «tothom les ha aparcat».

Escobet relata que les mesures són utilitzar el mercat municipal d’aparcament i que estigui connectat amb el carrer Major, oferir a les botigues del mercat locals en aquest carrer, espaiar l’eix enderrocant algunes cases i fer un gran museu de la Patum on es puguin fer convencions i trobades internacionals a prop del carrer.


Compartir l'article

stats