Regió7

Regió7

L’alcalde assumirà l’àrea de Patum que va deixar la regidora Valverde

Ivan Sànchez cedeix la residència a Ramon Camps, que treballa per municipalitzar-ne la gestió. El primer tinent d’alcalde, Eloi Escútia, cedeix carpetes a Guillem Canal i només se’n queda dues

Ple municipal a Berga ARXIU/G.C.

L’àrea de Patum, que ostentava la regidora Roser Valverde fins que va renunciar a l’acta aquest passat mes de juny, l’assumirà fins a finals de mandat l’alcalde de la ciutat, Ivan Sànchez. És un dels canvis més destacats de la modificació del cartipàs de l’equip de govern de Berga.

A més, com ja va explicar Regió7, la renúncia de Valverde, que era la primera tinent d’alcalde, va fer escalar un lloc als regidors que fins ara ostentaven les tinències. I el nou edil, Guillem Canal, assumeix la cinquena i última.

Les carpetes que ostentava Valverde s’han distribuït entre diversos edils, que també s’han intercanviat carpetes entre ells. La més important, la de Patum, se la queda el batlle. Sànchez, però, en cedeix dues. Una és la de Serveis Socials Bàsics, que passa a Marià Miró, que manté la d’Hisenda. A més, l’alcalde perd la de la Residència Municipal, que ara assumirà Ramon Camps. Aquest últim moviment és especialment lògic, perquè que Camps ja té la de Municipalitzacions i que la intenció del consistori és gestionar el centre a través de l’empresa municipal BRG.

Juntament amb l’alcalde, l’altre regidor que perd carpetes és Eloi Escútia. Serà el primer tinent d’alcalde però es queda només amb dues àrees. Continua amb la de Educació i guanya la de Cultura, que tenia Valverde. Per altra banda, perd les de Medi Ambient i Mobilitat, que són les que gestionarà la nova incorporació en el govern, Guillem Canal.

Finalment, la carpeta de Feminisme i LGTBI se la quedarà Roser Rifà, la regidora amb més àrees al seu càrrec, i la de Festes passa a mans d’Andreu Comas. Mantindran les mateixes regidories Aleix Serra, Isaac Santiago i Dolors Tous.

Pel que fa a les dedicacions , només queden dos membres amb un 100%: l’alcalde, Ivan Sànchez i la regidora Roser Rifà. Això encaixa amb que també són els dos membres del govern amb més àrees. Per la banda baixa, el nou regidor, Guillem Canal, només té un 33% de dedicació i Dolors Tous continua sense dedicació ni retribució específiques.

El nou regidor de Junts, Ramon Caballé, promet treballar per l’acord

En el ple d’ahir va prendre possessió el nou regidor de Junts, Ramon Caballé, en substitució de Cesc Torrents. Caballé, que es perfila com el candidat del partit per les eleccions municipals de l’any que ve, es va comprometre «a treballar per l’acord, a dedicar el temps que sigui necessari i que mereix la responsabilitat del càrrec».

Els altres grups municipals li van donar la benvinguda, destacant la seva estima per la ciutat i que més tard o més d’hora ja intuïen que acabaria com a regidor del consistori. El regidor d’ERC, Ramon Camps, va recordar que l’havia tingut d’alumne i que ja havien compartit alguns debats sobre la ciutat i també en clau nacional. « Estava clar que acabaries aquí en aquesta sala. No sabia que concidiriem, però sí que no estaríem en el mateix partit», va destacar Camps amb to afable, que va augurar que «faràs molt bona feina».

En la mateixa línia, l’alcalde, Ivan Sànchez, va posar en valor que «ets una persona de Berga que estima la ciutat per damunt de tot, i es va oferir «a treballar de forma conjunta, encara que a vegades ens costa a tots», va acabar admetent el batlle. El regidor del PSC, Abel García, també li va estendre la mà i va defensar que «aquesta ciutat es prou petita com perquè no hi sobri ningú».

Ramon Caballé, actual coordinador de Junts per Berga, va ocupar el dotzè lloc en la llista del grup el 2019. Això significa, doncs, que abans van haver de renunciar al càrrec quatre persones que tenia per damunt seu.

Berga va reduir 700.000 euros de deute el 2021 i va acabar amb un superàvit d’1,1 milions

L’Ajuntament de Berga continua reduint deute, més a poc a poc que fa uns anys però sense pausa. El 2021 el deute viu era d’un 51% i de 6,5 milions, uns 700.000 euros menys que el 2020. Són algunes de les xifres amb que va tancar el consistori l’exercici 2021.

El regidor d’Hisenda, Marià Miró, ha destacat que tot i ser una xifra d’amortització inferior a la d’altres anys -el 2021 es va reduir el deute en més d’un milió d’euros- no és «una quantitat menor». A més, el consistori va tancar l’any amb un superàvit d’1,1 milions d’euros i un romanent de tresoreria positiu de 714.802 euros.

S’ha de tenir en compte que l’últim any el consistori no va pagar crèdits ICO, que pugen a uns 4,7 milions. La resta de deute, doncs, no arriba als 2 milions. L’Ajuntament espera poder eixugar aquesta última part de deute el 2025 i els crèdits ICO els retornarà entre 2023 i 2028, segons l’última proposta del Ministeri que va acceptar el consistori aquest mes de juliol.

En el ple, l’oposició -Junts i PSC- van votar en contra de la liquidació del pressupost en esgrimir manca de transparència del govern sobre la residència Sant Bernabé. Els grups van sostenir que el centre hauria tancat el 2021 amb uns 400.000 euros de pèrdues, i van demanar a la CUP i ERC que aclareixin si el consistori té competències sobre la residència- a la qual hi ha injectat diners en diverses ocasions-. En el torn de rèplica, el regidor Ramon Camps va defensar que l’Ajuntament sí que té aquesta competència.

El ple aprova per unanimitat el reglament del nou Consell de la Patum

Llum verda definitiva al reglament del nou Consell Municipal de la Patum, que comença a caminar substituint el Patronat. Estarà integrat per representants polítics, tots els caps de colla i quatre patumaires, com fins ara amb el Patronat. A part del canvi de nom, també s’adeqüen els estatuts actuals a la normativa de participació ciutadana, ja que alguns articles del Patronat no eren propis d’un òrgan formal de participació.

Compartir l'article

stats