L'Ajuntament de Bagà ha aprovat el projecte definitiu de remodelació de la plaça Galceran de Pinós, coneguda popularment com a plaça porxada, i també la memòria valorada de la reforma dels serveis d'aquest espai: xarxa d'aigua i clavegueram. L'equip de govern ha donat llum verd a un projecte que ha comptat amb oposició, tant a l'ajuntament com a nivell veïnal.

Els dos regidors de Bagà Endavant han votat en contra del projecte, que ha comptat amb l'abstenció de dos dels tres regidors socialistes (un no ha pogut assistir al ple). Els sis regidors de l'equip de govern han votat a favor de la remodelació de la plaça i el projecte ha tirat endavant. El plenari també ha aprovat l'inici de l'expedient de contractació per la realització del projecte. D'aquesta manera, amb les bases de concurs ja disponibles, la previsió és que la licitació i l'inici de les obres siguin abans d'acabar aquest any.

Resolució d'al·legacions

El regidor de l'àrea d'Urbanisme de Bagà, Marc Camps, ha explicat a Regió7 que al ple s'han resolt les al·legacions i que ara les resolucions es comunicaran als veïns. Van ser 39 veïns que van presentar 706 al·legacions, de 26 models diferents. Tot i que s'ha estimat alguna al·legació a nivell tècnic, la majoria s'han desestimat perquè segons el regidor Camps, "tot un un bloc d'al·legacions eren percepcions subjectives de la nova estètica que tindrà la plaça, i en aquest cas fem prevaldre el criteri dels experts en la matèria, que ja han dissenyat la nova plaça tenint en compte que és d'origen medieval i està integrada al nucli històric de Bagà". El projecte d'intervenció va anar a càrrec de la Diputació de Barcelona, i en concret del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local, especialista en dissenys i intervencions en nuclis històrics.

Un altre plec d'al·legacions demanaven un estudi geotècnic per a la remodelació de la plaça, i segons el regidor "no és necessari perquè no s'actuarà sobre cap fonament de les cases de la plaça, no les posa en perill". Diversos veïns es van mostrar preocupats per la reforma, que contempla actuacions com ara igualar el nivell de la plaça, que té diferents cotes, i alguns veïns temen que els edificis puguin col·lapsar.

Com serà la nova plaça?

Amb la remodelació, la plaça Galceran de Pinós lluirà una imatge diferent a l’actual. Els porxos de la part de baix quedaran més integrats a l’espai central de la plaça perquè aquest espai central es rebaixarà a l’altura dels porxos. Això permetrà eliminar els graons i que estigui al mateix nivell. I pel que fa als porxos de la part de dalt, s'uniran amb la plaça amb una bancada que donarà un accés més continu que el que té actualment amb dos trams d'escala. D'aquesta manera, segons explica el regidor, "tindrem una accessibilitat més transversal a la plaça".

Es mantindrà, això sí, el mateix tipus de paviment actual, amb lloses de pedra, i en tot moment "estarà integrada a l’entorn". Una millora, que segons apunta el regidor Marc Camps: "És necessària perquè des de la urbanització dels anys 1960 no s'ha fet res més i el paviment és deficient i no es recull bé l'aigua de la plaça quan plou".

Imatge en 3D de com serà la plaça porxada de Bagà

Imatge actual de la plaça ACN.Mar Martí

El projecte d'urbanització de la plaça porxada té un cost de 398.000 euros i 44.000 més per fer nou el servei de xarxa d'aigua i el de clavegueram, així com deixar previst per al futur la fibra òptica i el soterrament de l'enllumenat i la baixa tensió. És previst que les obres estiguin enllestides al juny de l'any que ve.