Regió7

Regió7

Dos detinguts per organitzar rituals xamànics amb consum d'ayahuasca al Berguedà

Els clients pagaven 140 euros per participar en les sessions que es celebraven a una masia de Gironella

Operació per detenir dues persones per organitzar rituals xamànics amb consum d'ayahuasca al Berguedà

Operació per detenir dues persones per organitzar rituals xamànics amb consum d'ayahuasca al Berguedà Policia Nacional

Para ver este vídeo regístrate en Regió7 o inicia sesión si ya estás registrado.

Operació per detenir dues persones per organitzar rituals xamànics amb consum d'ayahuasca al Berguedà ACN/Arnau Valverde

La Policia Nacional va detenir dissabte passat a dues persones al Berguedà, concretament a una masia de Gironella, per organitzar rituals xamànics amb consum d'ayahuasca. Als dos detinguts se'ls acusa d'un delicte contra la salut pública per organitzar aquests rituals on s'oferien substàncies psicoactives. Els agents van intervenir quan estava a punt de començar un d'aquests rituals que comptava amb 16 persones comptant els dos detinguts.

El cos de seguretat va tenir constància d'aquesta activitat i dels seus responsables gràcies a la col·laboració ciutadana ja que van rebre la informació a través del correu electrònic habilitat per denunciar aquest tipus de fets o organitzacions, sectasdestructivas@policia.es

Els rituals xamànics es celebraven a una masia de Gironella allunyada de qualsevol nucli urbà, segons ha pogut saber Regió7. De fet s'hi havia d'arribar per camins de carro ja que el seu accés no estava asfaltat. A la part inferior de la masia, propietat d'un dels detinguts, hi residien ells mentre que a la planta superior és on es celebraven els rituals en els que es consumia ayahuasca, que es presentava com a medicina, així com altres substàncies psicoactives prohibides. Per participar-hi, els assistents havien de pagar 140 euros cada un, i en aquella zona hi havia espai per una vintena de persones. Així, els detinguts podien arribar a embutxacar-se més de 2.500 euros per sessió.

La Policia Nacional va intervenir una d'aquestes sessions el passat dissabte on hi havia una quinzena d'assistents més els dos detinguts. Durant el registre es va intervenir diner en metàl·lic i diverses substàncies psicoactives com ayahuasca, 'rapé', bolets al·lucinògens i 'san pedro'. A més també es van interceptar 700 grams de marihuana.

Entre els arrestats hi ha una dona que es feia dir 'sacerdotessa xamànica', psicoterapeuta i entrenadora, que oferia diverses tècniques com reiki. De fet, la dona era presentada com a 'dona medicina' en al·lusió a les substàncies que administrava i era assistida en celebracions pel denominat 'músic medicina'.

L'ús d'aquestes substàncies funcionava com a eina de captació i control dels assistents, així com a font de finançament de les activitats dels organitzadors. En alguns casos aquestes substàncies eren utilitzades com a teràpia substitutiva de la medicina convencional, cosa que facilitava la manipulació mental dels consumidors i els col·locava en una situació de més vulnerabilitat.

Què és l'ayahuasca?

Ayahuasca o yagé és una beguda indígena utilitzada en la medicina tradicional sud-americana per pobles nadius de Bolívia, Brasil, Colòmbia, Equador, Perú i Veneçuela. El seu consum genera efectes al·lucinògens a causa de la presència de DMT natural que s'obté de plantes com Psychotria viridis o Diplopterys cabrerana, entre d'altres.

Compartir l'article

stats