L’artista Angelina Vilella Capallera (Berga, 1948) ha estat distingida amb el Premi d’Honor de Cultura del Berguedà que atorga el Consell Comarcal del Berguedà dins dels Premis de Cultura i que enguany arriben a la seva cinquena edició. Aquest guardó reconeix la trajectòria d’una persona o entitat berguedana amb un bagatge cultural irrefutable.

Angelina Vilella Capellera és un motor cultural de Berga. Va ser directora i professora de la desapareguda Escola d’Arts i Oficis de Berga. També va dirigir l’Agrupació Teatral La Farsa, entitat a la qual ha estat vinculada gairebé tota la seva vida amb diferents responsabilitats i participant a diversos muntatges en les darreres dècades, inclosos els Pastorets. També ha impartit classes de dibuix i pintura a centenars d’alumnes berguedans de diferents escoles. Persona inquieta, va impulsar una associació per ensenyar arts plàstiques, Dones d’Art.

Angelina Vilella és una artista polifacètica que domina diferents disciplines com per exemple la pintura, el dibuix o la caricatura, i fa nines i ninots amb pasta de paper, entre d’altres. Vilella també és coneguda perquè va ser la restauradora de les comparses de la Patum durant tretze anys, fins a l’any 2003.

Continua vivint al carrer Major de Berga, espai en el qual ha abocat la seva creativitat a l’hora de fer decoracions com per exemple les del Carnestoltes, festa en la qual participa activament i forma part de la comissió organitzadora. També és l’autora de les tres corones dels Reis de l’Orient de Berga i altres complements de la cavalacada reial.

Angelina Vilella és autodidacta. Va haver de compaginar la feina a les botigues de la seva família amb les seves inquietuds artístiques. Va aprendre a pintar amb 25 anys, quan ja era casada i tenia dos fills. Va ser deixeble de Josep Maria de Martín.

Es calcula que ha fet més de 200 quadres, 700 caricatures i una trentena d’exposicions al llarg de la seva vida entre les quals una de pintures del romànic al claustre de Saint-Lizier a l’Arièja. Conserva els més de 2.000 pinzells que ha fet servir fins ara.

Candidatures per als premis Difusió Cultural i Creació Artística

A part del premi d'Honor, es poden presentar candidatures als Premis de Cultura del Bergued.  S’atorgaran el premi a la Difusió Cultural, que distingeix entitats, col·lectius i/o persones que realitzin o hagin dut a terme projectes de promoció i difusió cultural d’interès. Es guardona amb una dotació econòmica de 750 euros.

El premi a la Creació Artística reconeix a les persones o col·lectius que facin o hagin dut a terme projectes artístics d’interès. Es guardona amb una dotació econòmica de 750 euros.

Les candidatures als premis a la difusió cultural i a la creació artística es poden presentar fins al 30 de novembre a través d’aquest formulari en línia i aportant la documentació annexa de manera telemàtica: https://www.bergueda.cat/premiscultura2022/

Una vegada transcorregut el termini, un jurat especialitzat avaluarà les candidatures i determinarà quins són els guanyadors en cadascuna de les categories.

La gala de lliurament dels premis serà el dissabte 10 de desembre, a les 18 h al Museu del Ciment del Clot del Moro de Castellar de n’Hug.

Angelina Vilella Arxiu particular

Guanyadors d'honor de les darreres edicions

L’any 2021 els Premis de Cultura del Berguedà van lliurar el premi d’Honor al mestre Josep Pons, el de Creació Artística fou ex-aequo per l’Associació Vocal Berguedana i Esteve Amills Sisó mentre que el premi Difusió Cultura va ser pels Castellers de Berga.

L’any 2020 el premi d’Honor va ser per l’artista Joan Ferrer. El premi a la Difusió Cultural se’l va endur la Cobla Berga Jove mentre que el premi a la Creació Artística fou per a l’obra El Silenci dels Telers.

El 2019, mossèn Ramon Viladés va ser reconegut amb el premi d’Honor, l’Associació Teatral La Farsa va assolir el premi a la Difusió Cultural i La Melanzana Ensemble va aconseguir el Premi a la Creació Artística.

El premi d’Honor del 2018 va recaure en l’escriptor i mossèn Climent Forner, l’entitat La Closca va rebre el Premi a la Difusió Cultural i el muralista Nil Safont – SlimArt va rebre el premi a la Creació Artística.