Gironella cuina i reparteix 100 quilos de blat de moro escairat

La Fira de la Puríssima atrau nombrosos visitants al tast, a les parades d'alimentació i a la ballada de gegants

Repartiment de l'escudella de blat de moro escairat a Gironella

Per veure aquest vídeo, subscriu-te a Regio 7 o inicia sessió si ja ets subscriptor

Subscriu-te

Ja ets premium? Inicia la teva sessió aquí

Oscar Bayona

L'escudella de blat de moro escairat ha estat un dels reclams de la Fira de la Puríssima de Gironella d'aquest dijous, 8 de desembre. Com ja és tradició, cansaladers i voluntaris s'han encarregat de la cocció del blat de moro i a mig matí l'olor ja s'escampava pels carrers del nucli històric. A 2/4 de 12 del migdia, a la Placeta ja ho tenien pràcticament tot a punt per servir les racions. Calculaven unes 1.800, segons Montserrat Dachs, que fa 22 anys que està al capdavant de la cocció. La xef convidada d'enguany, Remei Escolies, del restaurant Els Roures de Castellar del Riu, s'ha encarregat de fer el primer tast, juntament amb l'alcalde de Gironella, David Font (tal com es pot veure al vídeo).

Pocs minuts després de 2/4 de 12 del migdia s'ha començat a servir als gironellencs i als visitants que feien cua per degustar l'escudella de blat de moro escairat. Els que no havien comprat el tiquet anticipat ho podien fer per 3 euros i s'emportaven una ració en un envàs de plàstic.

L'alcalde de Gironella, David Font, ha fet una valoració molt positiva de la jornada: "Estem molt contents que la fira atregui visitants perquè és un aparador de Gironella i dels productors de proximitat, a part del blat de moro escairat que és l'excusa per a la qual molta gent ens visita. Portem més de 30 anys fent el tast, que va començar el xef berguedà Miquel Màrquez, i una tradició que no es pot perdre. És un plat que a molta gent li agrada tastar, degustar i en molts casos emportar-se'n cap a casa".

Més activitats

Els assistents han completat la visita al nucli històric fent una passejada per la plaça de la Vila de Gironella, on s'hi han aplegat nombroses parades d'alimentació: de galetes, d'embotits, de formatges, i entre d'altres, de cereals escairats. I no hi ha faltat la tradicional ballada de gegants. Les colles participants a la cercavila han arribat a la plaça de l'Església pels volts de 3/4 d'1, després d'una concorreguda cercavila pel centre del poble. La pluja ha fet acte de presència durant la ballada, i això ha fet córrer les colles a cobrir els gegants amb plàstics.

Al centre del poble, també hi havia ambient al market de Nadal, a les botigues de Gironella, i un altre punt d'interès ha estat la visita a l'espai d'exposició de l'Antiga Farmàcia Homs.

Subscriu-te per seguir llegint