Mor el frare berguedà Josep Gendrau als 88 anys

Va ser el darrer pare provincial de l'orde dels franciscans fins al desembre del 2014, coincidint amb la marxa del frares de Berga

El pare Gendrau a la missa de comiat dels franciscans de Berga, el 2014

El pare Gendrau a la missa de comiat dels franciscans de Berga, el 2014 / Arxiu / Mireia Arso

El pare franciscà Josep Gendrau ha mort als 88 anys, plenament actiu fins el darrer dia. Nascut a Berga el 1934, va ser l'últim pare provincial de l'orde fins al desembre del 2014, abans de la reestructuració interna, i coincidint amb la marxa dels frares de Berga.

Residia al convent dels franciscans de Santaló, a Barcelona, on aquest dijous al migdia lamentaven la mort del pare Gendrau, que va ser molt ràpida. Segons fonts dels franciscans, "es va trobar malament a causa d'una obstrucció intestinal, el van traslladar a l'hospital i no se'n va sortir". Va morir aquest dimecres a la nit.

Actualment era el vicari i un dels principals animadors del santuari de Sant Antoni al carrer Santaló de Barcelona. Allà s’obrirà aquest divendres la capella ardent, a partir de les 12 del migdia. I dissabte, 31 de desembre, s’hi celebrarà el funeral, a les 11 del matí. 

El pare Gendrau va posar punt final al seu mandat com a provincial català fa vuit anys, un càrrec que va ocupar durant dos períodes de nou anys. Va ser quan les estructures de govern de l'orde a Catalunya van desaparèixer com a conseqüència de la reordenació territorial franciscana a causa de la falta de personal. Fruit d'aquesta situació, set províncies franciscanes, entre les quals la de Catalunya, es van agrupar sota la denominació d'una nova entitat més gran integrada per 300 frares, anomenada de la Immaculada.

Fort lligam amb Berga

Josep Gendrau va tenir un paper important en la cessió de les instal·lacions del convent Sant Francesc a l'Ajuntament de Berga, per part dels franciscans. La cessió es va fer el 2016, per 25 anys.

Sempre va estar vinculat a Berga, la seva ciutat, malgrat fer pràcticament tota la seva vida pastoral a Barcelona. Va ingressar al noviciat de l’ordre franciscà el 1950, va fer la professió solemne el 1955 i va ser ordenat sacerdot l'any1958. 

Un exemple dels lligams que encara ara mantenia amb Berga és que presidia l’associació Amics de l’Església de Sant Francesc de Berga, que vetlla pel manteniment de l’església i en gestiona el seu ús, a part de les quatre misses anuals (per Nadal, per Sant Antoni, pels Elois i per Sant Francesc). Roger Cortina, en nom de la desena de membres de l’associació, ha expressat el condol per la mort del pare Gendrau. I ha avançat que, de cara a la setmana que ve i sense data fixada, se li farà un funeral a l’església de Sant Francesc de Berga.  

En una entrevista el febrer passat al portal catalunyareligio.cat, el pare Josep Gendrau explicava que com a franciscà portava una vida «senzilla i en fraternitat», dedicant «molts moment de pregària, treball pastoral, atenció als pobres, als malalts i als necessitats». Josep Gendrau va professar la forma de vida franciscana dintre de l’Orde de Frares Menors. Al llarg de la seva trajectòria ha desenvolupat una activitat religiosa intensa, dintre la qual ha destacat la seva tasca en serveis pastorals parroquials i com guardià de diverses fraternitats franciscanes.

Era una persona molt coneguda en l'àmbit religiós. S'han pogut veure mostres de condol a les xarxes socials: