Gironella encara la recta final d’una actuació a les escales de la torre i castell

S’ha fet una excavació i museïtzació per integrar les restes arqueològiques als circuits de visita del nucli històric

Escales de la torre i castell de Gironella

Escales de la torre i castell de Gironella / Ajuntament de Gironella

Redacció

Gironella encara la recta final de les obres d’excavació a les escales que es van descobrir a la torre i castell de Gironella durant les obres de restauració per consolidar els paraments verticals, reparar les fissures i millorar l’accessibilitat i la il·luminació.

El regidor de Patrimoni, Lluís Vall, explica que una de les parets interiors de la torre presentava una construcció diferent de les altres, que semblava tapiar una antiga obertura, i coincidint amb les obres de restauració, es va decidir extreure-la i s’hi va descobrir una antiga obertura coronada en arc de maó ceràmic que dona pas a un passadís en forma d’escales de pedra. "Un cop descobertes les escales ens vam activar i vam sol·licitar una subvenció a l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural (OSIC) per tal de poder continuar amb l’excavació, que ara ja arriba a la recta final", comenta Vall.

L'actuació, que va començar fa un mes, ha permès excavar la superfície del jardí d’accés a les dependències municipals per tal de poder obtenir més informació de les escales, documentar-ho, protegir el jaciment i museïtzar-ho per poder integrar les restes arqueològiques als circuits de visita del nucli històric.

El cost dels treballs és de 42.450 euros, 17.572 dels quals han estat subvencionats per l’oficina de Suport a la Iniciativa Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.