Les instal·lacions fotovoltaiques per a l’autoconsum al Berguedà passen d'1 a 443 en deu anys

L'Oficina de Transició Energètica del Berguedà informa i assessora per tramitar ajuts i impulsa projectes d'eficiència energètica

Les plaques solars en servei al Berguedà tenen una potència total de 3,5 de MW

Les plaques solars en servei al Berguedà tenen una potència total de 3,5 de MW / Arxiu

Redacció

El Berguedà disposa de 443 instal·lacions fotovoltaiques per a l’autoconsum en servei amb una potència total de 3,5 de MW, segons les darreres dades que ha fet públiques l’Institut Català de l’Energia (ICAEN).

En els darrers anys el nombre de plaques solars a la comarca ha crescut de forma notable: el 2020 n’hi havia 33, el 2021 es va arribar a les 78 mentre que el 2022 se’n van posar en marxa 308, una xifra rècord.

El creixement del nombre d’aquestes instal·lacions al Berguedà ha estat constant des del 2013 quan només n’hi havia una de sola a tota la comarca, el 2017 se’n van registrar 2, el 2018 van ser 3 i el 2019 es va arribar a les 18.

L'Oficina de Transició Energètica

Enguany, el Consell Comarcal del Berguedà s’ha integrat a la Xarxa d’Oficines Comarcals de Transició energètica de la Generalitat. Justament una de les tasques de l’Oficina de Transició Energètica del Berguedà és donar informació i assessorament en la tramitació d’ajuts i subvencions i també informació i suport per a la creació i impuls de comunitats energètiques locals i d’autoconsum compartit. A més també impulsa projectes d’eficiència energètica i energies renovables.

L’Oficina de Transició Energètica del Berguedà es crea per tal d’impulsar la transició energètica a la comarca mitjançant la promoció de projectes d’energies renovables en el sector públic i privat, l’assessorament general i l’acompanyament als ajuntaments.

L’oficina serà l’encarregada de la implantació del Pla Territorial Sectorial per a la Planificació i Implantació de les Energies Renovables a Catalunya (PLATER), elaborat per l’Institut Català d’Energia (ICAEN) juntament amb les mateixes oficines comarcals de transició energètiques i serà l’interlocutor entre els agents del territori i l’ICAEN.

Els principals objectius són participar activament en la descarbonització del territori, afavorint la generació i aprofitament d’energies renovables, implantant un model energètic participatiu, democràtic, innovador, competitiu, descentralitzat, distributiu, de proximitat, autòcton, saludable, de confort i socialment inclusiu a mitjà i llarg termini.