Lluís Basiana i Adolf Todó fan societat per invertir a l'antiga central tèrmica de Cercs

Presenten aquest dijous un projecte hoteler i turístic i d'oficines a l'entorn de les velles instal·lacions industrials

La gran xemeneia de la vella central tèrmica de Cercs

La gran xemeneia de la vella central tèrmica de Cercs / ACN

Redacció

L'empresari manresà Lluís Basiana, amb diverses empreses vinculades al món del reciclatge de materials i també de comunicació, i l'exdirector general de Caixa Manresa i de Catalunya Caixa, l'economista Adolf Todó, presenten aquest dijous conjuntament el projecte Nattech Park Nature, de l'empresa EM Spain, que plantegen fer a la tèrmica de Cercs. Aquest projecte deixaria de banda la possibilitat de transformar la tèrmica en una planta de combustió de matèria d'abocadors industrials, com es va plantejar en un primer moment, una proposta que va aixecar una alta oposició a Cercs i a la comarca.

La idea que plantegen actualment Basiana i Todó ha de ser "un projecte lligat a la natura i les energies renovables", que "preveu la recuperació i protecció dels espais naturals adjacents a les edificacions". Aquests edificis indiquen que "seran reconvertides en equipaments com oficines, un museu o un hotel".

Lluís Basiana és el gerent de l'empresa EM Spain W&T i Adolf Todó hi figura com a soci. Todó ha tingut una escassa presència pública des que va deixar Catalunya Caixa.

A l'octubre del 2021, el mateix Basiana va presentar un pla de millora urbana per fer una incineradora al que abans era la central tèrmica per cremar el carbó de la comarca i fer energia. En aquest pla s'establien nous usos dels espais, entre els quals la instal·lació de lplanta d'incineració. La proposta la va entrar a tràmit l'empresa Em Spain Waste & Treatment SL, una de les empreses del manresà Lluís Basiana. El registre d'entrada era de finals de setembre.