Tres depuradores del Berguedà estrenen plaques solars per a l'autoconsum

L'ACA ha invertit 158.000 a les estacions depuradores d'aigües residuals de Berga, Gironella i Puig-reig

Samuel Reyes, director de l'ACA (segon per la dreta), ha fet una visita a la depuradora de Berga per la posada en marxa de les plaques solars

Samuel Reyes, director de l'ACA (segon per la dreta), ha fet una visita a la depuradora de Berga per la posada en marxa de les plaques solars / Queralt Gilibets

Queralt Gilibets

La depuradora de Berga ha estrenat 178 plaques solars. També se n'han instal·lat a la depuradora de Gironella i a la de Puig-reig.  En conjunt, s'han instal·lat 766 m2 de plaques solars a amb una potència total de 140 kW, gràcies a la inversió de 158.000 euros de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA).

Les plaques solars fotovoltaiques permetran que les estacions depuradores d'aigües residuals que donen servei a les poblacions més grans de la comarca puguin millorar la seva autonomia, i per tant, ajudaran a cobrir el consum de llum. "Amb aquesta actuació es vol fer un pas endavant per les energies netes i sostenibilitat del sanejament al Berguedà", ha remarcat el director de l'ACA, Samuel Reyes, en la visita que ha fet aquest dimarts a la depuradora de Berga.

Reyes ha estat acompanyat pel president el Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara; el conseller comarcal de Medi Ambient, Vicenç Linares; el regidor de Medi Ambient de Berga, Guillem Canal; i la delegada del Govern a la Catalunya Central, Montserrat Barniol.

Josep Lara ha assegurat que gràcies a les noes plaques solars, la depuradora de Berga "té un 20% d’autonomia desconnectada de la xarxa”. El Consell Comarcal espera que es puguin col·locar plaques solars a més depuradores, de moment a tres de les nou que gestiona l'ens. D'aquesta manera, segons Lara, "esperem abaratir els costos i ser més sostenibles i eficients". Ja fa uns dies que el funcionament de les plaques a les tres depuradores està en marxa i, Lara ha dit que "estan donant molts bons resultats".

El projecte d’instal·lar plaques fotovoltaiques a les depuradores de Catalunya respon a la reducció del consum energètic. Samuel Reyes ha explicat que "el consum energètic de les 547 depuradores que hi ha a Catalunya està al voltant d’uns 30 milions d’euros anuals i amb les plaques es pot arribar al 20% o al 30% de producció d’energia".

L’objectiu de l’ACA és arribar a un 80% d’autosuficiència energètica a totes les depuradores de Catalunya, "amb una inversió de 160 milions d’euros en deu anys". Samuel Reyes ha concret tres línies de treball: auditories d’eficiència energètica, reducció del consum per ser més autosuficient, les plaques fotovoltaiques i la producció de biogàs.

Visita a la depuradora de Berga. D'esquerra a dreta: Vicenç Linares, conseller comarcal de Medi Ambient, Vicenç Linares; Guillem Canal, regidor de Medi Ambient de Berga; Josep Lara, president del Consell Comarcal del Berguedà; Samuel Reyes, director de l'ACA; i Montserrat Barniol, delegada del Govern a la Catalunya Central

Visita a la depuradora de Berga. D'esquerra a dreta: Josep Lara, president del Consell Comarcal del Berguedà; Samuel Reyes, director de l'ACA; Guillem Canal, regidor de Medi Ambient de Berga; Montserrat Barniol, delegada del Govern a la Catalunya Central; i Vicenç Linares, conseller comarcal de Medi Ambient / Queralt Gilibets