Berga acull una trobada infantil de colles sardanistes

La ballada es farà aquest diumenge amb participació musical de la cobla Berga Jove

Trobada infantil escolar de colles sardanistes a Berga l'any 2006

Trobada infantil escolar de colles sardanistes a Berga l'any 2006 / Arxiu particular

Redacció

Les sardanes ompliran diumenge, 26 de març, la plaça Viladomat de Berga. Se celebra la 43a Trobada Infantil Escolar de Colles Sardanistes, que posarà punt final al curset a càrrec de la colla Cim d'Estela a les escoles per tal que els infants de 5è i 6è de primària aprenguin la dansa catalana. La trobada es reprèn després de tres anys d'aturada per la pandèmia.

Després de setmanes de formació, aquest diumenge a les 6 de la tarda s'aplegueran nombrosos escolars i ballaran un galop d'entrada, una sardana de lluïment i una sardana de germanor. A més, hi haurà sis sardanes més per a tot el públic, amb la participació musical de la cobla Berga Jove.

El programa

  • Toc de festa (Galop) - Ramon Serrat i Fajula
  • Sardana de lluïment: Jorn alegre - Josep Serra i Bonal
  • Sardana de germanor: Cim d’Estela, 50 anys - Josep Farràs i Casòliva
  • Poruga - Manuel Saderra i Puigferrer
  • Som-hi, que s’acaba! - Enric Ortí i Martín
  • Dels fillols als padrins - Xavier Ventosa i Molner
  • Aigua xelida - Ricard Viladesau i Caner
  • Essència de dones - Maria Mercè Navarro i Galindo
  • Gresca, tabola i ball de rams! - Jordi León i Royo

La història

El 21 de maig del 1978, impulsat pel germà de La Salle Jaume Viladecans, i amb la col·laboració de la Colla Sardanista Cim d’Estela, es va organitzar el 1r Concurs Infantil Escolar de Colles Sardanistes, una trobada que posava punt final a setmanes d’ensenyament de la dansa a les diferents escoles de Berga. Amb el transcurs dels anys aquell concurs/trobada va anar creixent i va comptar amb la participació de colles de totes les escoles de Berga i d’altres poblacions de la comarca com Avià, Puig-reig, Gironella, Bagà, Navàs. Va arribar a aplegar prop de 500 infants al pati de l’escola La Salle.

El concurs anà evolucionant cap a una trobada que tancava les setmanes de cursets de sardanes als infants de Berga i comarca. Es va anar fent amb un nombre inferior de participants fins l’any 2019. Després, va arribar el parèntesi a causa de la covid.

D’aquest concurs n’han sortit molts futurs sardanistes que durant anys han ballat amb les diferents colles de l’entitat: Cim d’Estela, Prop del Cim, Petits d’Estela, Petits Cim d’Estela, Brots del Cim; i ha fet possible que molts berguedans hagin aprés a puntejar la dansa i ballar-la en festes com la Patum.