El Berguedà aposta de nou pel ciclisme segur i tallarà la carretera dels Rasos als cotxes durant un matí

La segona edició del Berguedà Bike Day es farà el diumenge 18 de juny

Ciclistes al Berguedà Bike Day de l'any passat, a la carretera de Coll de Pal

Ciclistes al Berguedà Bike Day de l'any passat, a la carretera de Coll de Pal / Arxiu/Eduard Vega

Redacció

El Berguedà aposta per una edició del Bike Day després de l'èxit de l'any passat a Coll de Pal. Es tracta d'una iniciativa pionera a Catalunya per fomentar el ciclisme segur i consisteix en tallar una carretera al trànsit durant un matí i reservar-la exclusivament per a les bicicletes, sense ser prova competitiva.

Aquest any, la carretera que s'ha triat per a aquest esdeveniment ciclista no competitiu i obert a tothom és la dels Rasos de Peguera. I la data, el diumenge 18 de juny, de les 7.30 h a les 11.30 h. La carretera BV-4243 estarà tancada als vehicles de motor a partir del punt quilomètric 3,5, a l’altura del Càmping Fontfreda de Castellar del Riu. Es tracta dels últims 9 quilòmetres dels Rasos de Peguera, un dels ports de muntanya més exigents de Catalunya, que estaran reservats perquè en gaudeixen els ciclistes.

És un acte que organitza el Consell Comarcal del Berguedà amb la col·laboració de l’Ajuntament de Castellar del Riu. D’aquesta manera, l’ens comarcal vol consolidar una jornada festiva, esportiva i familiar on la bicicleta sigui la protagonista de la carretera.

El president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara, ha assegurat que després de l’èxit de la primera edició a Coll de Pal, amb la participació de 250 persones "estem molt satisfets de tornar a presentar un esdeveniment que mai ningú havia fet abans a Catalunya". Ha afegit que "el Berguedà és pioner i una destinació excepcional per a tots aquells amants de la bicicleta. Per això que desitgem que enguany la festa ciclista als Rasos de Peguera pugui comptar amb una gran participació d’esportistes de totes les edats".

Per la seva banda, el conseller comarcal d'Esports, Abel Garcia, ha volgut remarcar l’aposta de l’ens comarcal per la bicicleta: "Ja són moltes les iniciatives que el Consell Comarcal ha realitzat en els últims anys amb l’objectiu de que la comarca sigui un destinació amigable per als ciclistes, però aquesta és molt i molt especial".

Abel Garcia ha explicat que "volem consolidar el Berguedà Bike Day com una festa de l’esport i de la bicicleta a la comarca, on ciclistes d’aquí i també de fora puguin venir i gaudir d’un ascens a un port de muntanya de primera categoria sense haver de patir pels vehicles".

Lara i Garcia també han volgut agrair especialment el suport que donen els clubs ciclistes de la comarca a la iniciativa. 

Tot i que la carretera estarà tallada al trànsit de vehicles de motor, el Berguedà Bike Day compta amb una normativa que tots els participants hauran de seguir i que es pot consultar aquí. Entre d'altres, els ciclistes han de circular sempre pel carril dret de la carretera, tots els participants han de respectar el medi ambient i l’ús de casc de protecció és obligatori. La baixada del port cal fer-la a una velocitat moderada i sempre pel carril dret, ja que hi poden haver ciclistes pujant per la mateixa carretera.

Els únics vehicles autoritzats a circular durant el període de tall de via són, tal com exigeixen les diferents normatives, exclusivament cotxes de seguretat pública equipats amb llums intermitents i sirenes i vehicles de l’organització.

Com a novetat de l’edició d’enguany, els ciclistes interessats a participar-hi han de realitzar una inscripció gratuïta clicant aquí.