Projecte HybridTim: Els joves dissenyen el futur

Avià serà l’escenari on s’exposaran les conclusions finals del projecte HybridTim

Estudiants del projecte en una de les trobades europees

Estudiants del projecte en una de les trobades europees / HybridTim

Álex Soler

Una de les grans novetats de Firhàbitat serà la presència de professors i estudiants del programa HybridTim per a la trobada final del projecte, una iniciativa finançada pel programa europeu Erasmus+ que ha comptat amb la participació de la Universitat Politècnica de Catalunya, el Gremi Fusta i Moble i universitats de països com Àustria, Dinamarca, Lituània i Letònia.

L’objectiu d’aquest projecte era generar eines docents per afrontar els nous reptes de la construcció amb fusta, mirar quines necessitats hi ha en la formació superior dels estudiants en disseny i construcció d’edificis de fusta d’enginyeria híbrida d’alt rendiment ambiental mitjançant enfocaments d’aprenentatge innovadors i interdisciplinaris centrats en l’estudiant.

A Firhàbitat, durant tota la jornada d’avui, s’hi presentaran les conclusions del projecte amb conferències dels professors, posant punt final a una etapa que ha permès als estudiants i professors -i a diverses entitats empresarials representades pel Gremi de Fusta i Moble- participar en trobades en els diferents països, on s’ha treballat un programa pilot d’aquesta formació.

Per què construir amb fusta

La majoria dels edificis actuals estan dissenyats i construïts amb formigó i acer, produint grans quantitats d’emissions i contribuint al canvi climàtic i l’escalfament global. Els experts coincideixen que la fusta, que absorbeix CO2, és un material de construcció ideal, si es cultiva en boscos gestionats de manera sostenible, per reduir les emissions.

L’ús de fusta d’enginyeria combina un potencial de prefabricació i la construcció ràpida amb una menor energia incorporada i un retard potencial de les emissions de carboni durant la vida útil de l’edifici.

Els futurs edificis de fusta híbrids sostenibles es dissenyaran amb components de fusta, però mantindran una mica la construcció d’acer i formigó perquè els edifcicis han de satisfer diversos requisits estructurals, de prevenció d’incendis, d’absorció d’humitat i econòmics. Combinada amb altres materials, proporciona una solució sostenible a les estructures actuals de construcció, així com el potencial per millorar el rendiment i el disseny dels edificis.