Gironella va viure ahir emocions a flor de pell amb l'espectacle Fiblades, que va omplir el magatzem de bales de Viladomiu Nou per reviure el seu passat fabril. 240 persones van seguir el muntatge que parla del patrimoni de les colònies tèxtils del Llobregat i de la millora de les condicions de vida que va suposar per a moltes famílies que venien del camp, però alhora visibilitza el sistema social jeràrquic i controlat de les colònies, que facilitava l’explotació laboral, l’abús de poder i la vulneració de drets.

L'espectacle Fiblades es basa en la dansa d’arrel per relatar les històries, les emocions i les veus d’aquestes persones que ho van viure. I hi ha moments en què la dansa es modifica, agafa formes més contemporànies o d'un estil de dansa modern en funció del relat que s'explica.

Fiblades és una iniciativa de La Llançadora, que aplega diverses entitats de cultura popular de la Catalunya Central per fer projectes ambiciosos i generar noves oportunitats de transformació i impacte als pobles a partir de la dansa d’arrel. Els tres esbarts participants a Fiblades són el Vila de Sallent, el Dansajove de Navàs i el Sant Jordi de Gironella, amb 21 ballarins.

L’espectacle forma part del Pla d’impuls a la dansa d’arrel del departament de Cultura de la Generalitat, juntament amb la Fira Mediterrània, que comporta que els esbarts comptin amb un assessorament professional que va des de la dramatúrgia, la posada en escena o el guió.

Fiblades es va estrenar el juny del 2022 a Sallent i ha fet gira per la Catalunya Central i altres punts del país. Han vist el muntatge més de 3.000 persones. Les properes actuacions estan previstes a a Andorra i al teatre Kursaal de Manresa (a la tardor).

Espectacle 'Fiblades' La Llançadora

Espectacle 'Fiblades' La Llançadora

Espectacle 'Fiblades' La Llançadora

Espectacle 'Fiblades' La Llançadora