La Patum té un bon planter. Uns 170 nens i nenes, de 6 a 14 anys, han participat aquest divendres als actes de la Patum Infantil, a la Patum de Lluïment al migdia i a la Completa a la tarda, amb la mirada posada al cel, que ha retingut la pluja per deixar gaudir de la festa als més petits.

Els nans nous ballen a la Patum infatil de Berga

Els nans nous ballen a la Patum infatil de Berga Anna Costa

L’esperit de participació a la plaça era absolut. Els nens eren els autèntics protagonistes, i tot i que a la plaça hi havia pares i acompanyants, les primeres files eren per als nens i nenes. El tabal ha marcat l’inici de la Patum completa on les comparses van saltar envoltades dels patumaires més petits acabant amb els tirabols.

Els quatre salts s'han fetsense dificultat i amb espai suficient perquè les comparses poguessin lluir. Els joves patumaires han gaudit. També els plens han saltat sense problemes. 

Aquest és el segon any en què se sortegen tots els salts perquè la festa sigui més oberta i participativa. L’any passat es va decidir suprimir els cicles de dos anys a cada comparsa. Fins llavors, els nens i nenes tenien dos anys assegurats en una comparsa -l’any que li tocava per sorteig i el següent-. També es va eliminar l’alçada com a requisit i el privilegi dels fills dels cuidadors, que fins aleshores podien entrar a una comparsa sense sorteig previ.

Nervis, emoció i il·lusió entre els 170 nens i nenes que salten la Patum infantil

Nervis, emoció i il·lusió entre els 170 nens i nenes que salten la Patum infantil Anna Costa

El president de l’Associació de la Patum Infantil, Sergi Montaner, valora molt positivament la decisió de portar totes les comparses a sorteig perquè això permet «que cada any tots els nens puguin renovar i també donar-los l’oportunitat d’entrar a qualsevol comparsa». També fa un balanç positiu d’eliminar el requisit de l’alçada i agrupar els nens per cursos. «Sense pensar-ho gaire, hem aconseguit que els nens, al ser de la mateixa edat, es facin molt entre ells i es generi molt caliu», ha explicat Montaner, que considera que «és un dels anys que estan més motivats».

Et pot interessar:

Per als infants, el divendres de Corpus és el dia més esperat, tant per als que participen a les comparses com per els que salten al seu voltant. Les cares embadalides dels petits patumaires i els ulls d’emoció evidencien la il·lusió amb què viuen la festa. Fan lluir les comparses infantils, les mateixes que la Patum dels grans però a la seva mida. Enguany, els àngels de la Patum Infantil han estrenat vestits nous, com els de la gran. I l’any que ve també n’estrenaran els gegants.

Sergi Montaner ha remarcat que «no hi ha millor posada en escena que el dia de Patum, tots en tenen moltes ganes», una festa que té el futur garantit: «Hi ha molta demanda de nens que volen ballar»·.