L’entitat de Guardiola de Berguedà Torre de Guaita, que des de fa quinze anys treballa en la recuperació del castell, té previst aquest any l’inici d’un projecte de consolidació de la torre de l’homenatge.

El projecte es farà gràcies a una subvenció de l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural de la Generalitat que inclou la consolidació de la Torre de l’homenatge i la muralla sud. S’executarà durant aquest any i el que ve amb un pressupost de 34.811 euros. En aquest sentit, l’OSIC hi aporta 25.629 euros, l’Ajuntament de Guardiola de Berguedà 7.382 euros i la mateixa entitat Torre de Guaita 1.800 euros.

La torre de l’homenatge és la torre sobirana mestre del castell, la més visible del recinte, que es veu des de més distància, de manera que suposarà un nou impuls a les excavacions que regularment es fan al jaciment. Les excavacions i campanyes de consolidació de les restes del castell de Guardiola, originari ja amb tota probabilitat al segle X, van començar el 2009, dos anys després de la creació de Torre de Guaita. Una de les actuacions més importants que ha fet fins ara ha estat la consolidació de la torre nord, projecte que va executar l’any passat. El cost total de l’última fase de l’obra en la torre nord va ser de 5.500 euros. L’entitat va obtenir subvencions de la Generalitat, el Consell Comarcal i l’Ajuntament de Guardiola i, alhora, aportacions provinents d’una acció de micromecenatge. En les quinze campanyes d’excavacions que ha realitzat Torre de Guaita al Castell de Guardiola als estius a través de camps de treball s’han anat descobrint diversos murs interiors així com torres del recinte militar. En la campanya d’aquest estiu del camp de treball Redescobrim el castell de Guardiola es van trobar restes de ceràmica fina i nous murs que evidencien l’ús residencial senyorial de la fortificació.

Des de l’entitat han anunciat que el dia 8 d’octubre organitzaran una jornada de visites teatralitzades al recinte per tal d’explicar les troballes de les últimes excavacions d’una forma amena per a tots els públics, tot oferint un nou producte de turisme cultural.