El Correllengua pren força al Berguedà. Enguany, diferents municipis s'han organitzat per lluitar per la llengua i la cultura catalanes amb la programació de nombrosos actes. Des d'aquest dissabte, 9 de setembre, amb tret de sortida a Olvan, fins a l'1 de novembre, les propostes passaran per Bagà, Vilada, Guardiola de Berguedà, Casserres, la Valldan, Berga, Cal Rosal i Avià.

El Correllengua és una iniciativa que ha deixat empremta durant gairebé tres dècades arreu dels Països Catalans i aquest és la 27a edició. Com cada any, se centra en alguna figura que hagi tingut un paper destacat en la defensa del català, i aquest any es retrà homenatge a Joan Brossa, poeta avantguardista, dramaturg i artista plàstic (Barcelona, 1919-1998). La Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL), entitat impulsora del Correllengua, busca, a través de la vida i obra d’aquest autor, reivindicar la llengua, la cultura i les aspiracions del poble català, al mateix temps que ressalta el seu llegat artístic i literari.

Correllengua comarcal

En un context d’aparent desinterès polític i amb el català enfrontant reptes, des del Berguedà s’ha decidit organitzar un Correllengua comarcal.

Els organitzadors del Correllengua del Berguedà han remarcat la importància de potenciar un correllengua comarcal. Segons Laia Tor, portaveu del Correllengua del Berguedà, "estem fent una cosa molt trencadora i potent per defensar la llengua i la cultura catalanes en un moment dèbil. Els correllengua han anat a la baixa, però, en canvi, des del Berguedà, pensem que no ens podem relaxar, ens hem de mobilitzar per defensar el català, que està en situació de risc". Segons Tor, "si seguim amb la tendència actual, el català desapareixerà i no ho podem permetre, per això volem despertar consciències adormides i fer que la gent es mobilitzi i participi de les activitats dels correllengua".

El Correllengua culminarà a Perpinyà el dissabte 4 de novembre amb la manifestació per commemorar el Tractat dels Pirineus que va partir Catalunya en dues parts i que aquest any, com ja és habitual, comptarà amb assistència berguedana.

Certamen literari

A més de les activitats que es faran a cada poble, aquesta edició incorpora un certamen literari que s’adreça a les escoles i instituts del Berguedà. Aquesta iniciativa busca fomentar la participació activa dels joves en la celebració i promoció de la llengua catalana, així com en l’estudi i comprensió de l’obra de Joan Brossa.

Els actes

El Correllengua Berguedà comença aquest dissabte a Olvan, a les 8 del vespre, amb una lectura del manifest, l’inici del mural comarcal, un sopar de food trucks i concerts. El cap de setmanasegüentt, el 16 i 17 de setembre, l’activitat es traslladarà a Bagà: hi haurà una trobada d’esbarts i la projecció de les millors obres de La Faia.

La següent parada serà el 12 d’octubre a Vilada. S’hi farà un concurs d’El Gran Dictat, una trobada gegantera i poemes visuals. El 20 d’octubre el Correllengua passarà per Guardiola de Berguedà, amb un esmorzar, una gimcana literària infantil i una nova edició del concurs d’El Gran Dictat. L’endemà, el 21 d’octubre, serà el torn de Casserres, que organitza una lectura infantil, un concurs de català i un concert acústic. I el 22 d’octubre, el Correllengua serà a la Valldan, amb una caminada popular fins a Queralt i una vermutada musical.

L’últim cap de setmana d'octubre se celebrarà el correllengua a Berga, amb activitats del 27 al 29. Hi haurà la projecció d’un documental, actes de música tradicional, jocs al carrer, un recital poètic i concerts. Aquell diumenge també hi haurà propostes a Cal Rosal, amb activitats per a la canalla i música.

El Correllengua Berguedà es clourà a Avià l’1 de novembre. El dia abans, dimarts, hi haurà concert i el dia de Tots Sants ball de gegants, actuació dels Diables Esclata Aglans i sardanes.

Els actes i horaris es poden consultar al compte d'Instagram @correllenguabergueda.