El Consell Comarcaldel Berguedà i l’Agència de Desenvolupament posen en marxa el Catàleg de Serveis i Activitats per aquest curs, adreçat als centres d’educació primària i secundària del Berguedà. Es tracta d’un ampli ventall de recursos pedagògics de diferents àrees adreçats als estudiants de la comarca. S’ofereixen 71 tallers diferents, 35 adreçats als centres de primària i 36 als de secundària.

Enguany es reforça l’aposta del "Reset per les Desigualtats" un conjunt d’activitats pensades per combatre les desigualtats des de les aules que es va estrenar el curs passat amb bons resultats. S’oferiran 10 activitats adreçades a alumnes de primer a quart d’ESO. Es tracta de tallers participatius en els quals es coneixen experiències en primera persona per tal de debatre sobre les desigualtats i les discriminacions que comporten.

Com a novetat destacada, el professorat dels centres de secundària podran sol·licitar una formació de 14 hores vinculada a les temàtiques del “Reset per les Desigualtats” per tal donar una oferta cada vegada més integral a tota la comunitat educativa. Aquesta formació gratuïta serà reconeguda dins el Pla Formatiu de Zona (PFZ).

Dins de l’oferta dels tallers de primària i l’àrea de Diversitat i Inclusió Social, cal destacar la proposta dels tallers “Educació emocional, educació per la vida”. Tenen per objectiu que els infants, professorat i famílies prenguin consciència del món de les emocions, entrenar les habilitats socioemocionals i promoure espais de resolució de conflictes. Igualment, s’ofereix un taller anomenat “Inclusió i natura. Muntanyes inclusives, la tasca dels guies” concebut per crear consciència de les dificultats que tenen les persones que tenen diversitats funcionals per acostar-se a la natura.

Medi ambient als centres escolars

En l’àrea de Medi Ambient s’estrenen els tallers pensats per combatre el malbaratament alimentari. S’emmarquen dins de la campanya “Al Berguedà, triem no llençar menjar” i s'han editat fulls de receptes d’aprofitament que es poden trobar a 70 establiments comercials de la comarca amb l’objectiu d’acostar a la ciutadania propostes per cuinar plats saludables, fent servir aliments de temporada i de proximitat per fomentar un consum responsable, evitar llençar aliments i també reduir la generació de residus.

També es continuarà amb les xerrades informatives perquè els escolars coneguin el sistema de recollida selectiva, el funcionament de les depuradores, deixalleries, l’abocador comarcal de Font Ollera, la planta de triatge del polígon de la Valldan a través de visites comentades, entre d’altres.

Termini per fer peticions

El catàleg inclou visites, xerrades i tallers sobre igualtat de gènere, emprenedoria, innovació i creativitat, empresa, dona i escola, diversitat i inclusió social, migracions, refugi i convivència, participació ciutadana, joventut, consum, medi ambient, circuit d’orientació laboral jove o crear una cooperativa.

El termini perquè els centres demanin els tallers que més els interessin finalitzarà el 30 de setembre. Una comissió tècnica és l’encarregada de valorar les peticions.

El Catàleg de Serveis 2023-2024 té un cost aproximat de 30.000 euros que es financen íntegrament amb aportacions de la Diputació de Barcelona i la Generalitat. L’oferta del catàleg es pot consultar clicant aquí.