Preservar i posar en valor les colònies industrials del Berguedà. Aquesta és la reivindicació que fan les associacions de veïns i les entitats que organitzen les onzenes Jornades de les Colònies Industrials, un cicle d’activitats per donar visibilitat a les antigues colònies tèxtils del Llobregat i reivindicar-ne el seu futur.

Fan una crida a unir esforços i insten a les administracions a dissenyar un full de ruta amb accions que permetin dinamitzar el conjunt de colònies. Aquesta és la clau, segons remarca Jordi Vidal, director del Museu de la Colònia Vidal: «Les administracions han de prendre consciència que les colònies s’han d’articular com a conjunt patrimonial». Tot i que cada una té les seves particularitats, «és molt difícil avançar per separat», assenyala Vidal, que aposta per un pla que permeti dissenyar propostes per donar un impuls a les colònies i assegurar-ne el seu futur:«És un valor únic al món i ho hem de potenciar. Hi ha molta feina per fer».

«Ens hem de creure la joia que tenim», afegeix Neus Santamaria. « Cal que les entitats s’involucrin molt més i actuem tots plegats», destaca Santamaria, que en el seu moment va formar part del Parc Fluvial. En aquest sentit, Ramon Viladomat, membre i promotor dels Amics de les Colònies Industrials Alt Llobregat, lamenta que es deixés perdre un consorci que apostava per posar en relleu i dinamitzar les colònies: «El gran error del Berguedà va ser deixar perdre el Parc Fluvial».

Activitats de les Jornades de les Colònies Industrials

Dissabte 30 de setembre. Descoberta dels Jardins i el Bosquet de Cal Pons

Plaça de l'Església de Cal Pons (Puig-reig) / 17 h

La historiadora Rosa Serra i el president de l’Associació de Veïns de Cal Pons, Jaume Serra, faran una visita guiada pels diferents espais del jardí i el bosquet, per conèixer la seva estructura i les diferents espècies d’arbres i plantes que el conformen. També s'explicarà el sistema de fonts i dipòsits d’aigua per regar tot el jardí i bosc, que es va dissenyar i construir igual que la fàbrica i la colònia, abans de 1900.

Diumenge 1 d’octubre. Caminada popular a l'Ametlla de Merola

Sortida Plaça del Teatre / 8 h del matí

La caminada proposa un recorregut circular seguint el Llobregat passant per les colònies industrials de l’Ametlla de Merola, cal Riera, cal Vidal i cal Marçal, amb un total de 14,20 quilòmetres. La ruta d’aquesta edició vol aprofundir i valorar el paisatge fluvial configurat al voltant del riu Llobregat així com quatre de les colònies tèxtils. Es passarà pels entorns fluvials, bosc de ribera i per les colònies, amb les seves edificacions industrials, canals per alimentar les turbines que encara funcionen, palanques per travessar riu i edificis d‘habitatges més o menys ben conservats. Les inscripcions es poden fer el mateix diumenge de la caminada al preu de 8 euros, i en valdrà 5 per als menors de 14 anys.

A la tornada a l’Ametlla de Merola es podrà visitar l'exposició fotogràfica Bosc de ribera, la vida al riu.

Dissabte, 7 d’octubre. Visita teatralitzada a la Colònia Vidal

Museu de la Colònia Vidal (Puig-reig) / 18 h

La proposta és una visita guiada a Ca Vidal i amenitzada per personatges de l’època en què la colònia tèxtil es trobava en ple rendiment, que expliquen vivències de com estava organitzada la vida laboral i social així com la història de la colònia. Els personatges guien als visitants pels espais i equipaments de la colònia, com ara els pisos dels treballadors, l’escola, el casal de la dona, la botiga, el safareig o la fàbrica. El preu és de 10 euros i gratuït per als menors de 12 anys.

Diumenge, 8 d’octubre. 50 anys del darrer tren Manresa - Olvan

Antiga Estació de tren Cal Vidal (Puig-reig) / De les 11 h a les 19 h

Amb motiu dels 50 anys de l'últim tren que va circular en la Manresa - Olvan, s'han programat activitats vinculades al món del ferrocarril, amb xerrades, projeccions exposicions, i maquetes.

  • Edifici Estació: Maqueta de trens de la línia Manresa-Olvan-Guardiola Escala G 1:22.5 Circuit en funcionament amb maquinària i vagons de diferents èpoques realitzats per Ignasi Camps
  • Edifici Moll de mercaderies: Projecció continua de filmacions sobre el carrilet de l’Alt Berguedà. Arxiu Família Costa - Amills
  • Exterior: Exposició i venda de llibres de Carles Salmeron, col·lecció Els Trens de Catalunya amb 21 volums.

A les 12 h. Històries del tren del Berguedà, una xerrada càrrec de Joan Carles Salmeron, historiador, director de Términus – Centre d’Estudis del Transport, autor de diversos llibres ferrocarril

A les 17 h. Les filmacions del tren de l’Alt Llobregat d’Ignasi Costa Carrió, de Guardiola de Berguedà. Xerrada a càrrec d'Ignasi Costa Amills sobre les pel·lícules del seu pare i vivències familiars i personals amb el tren

17.30 h. Un tren ple de vida, audiovisual sobre el carrilet a càrrec de Ramon Soler

Divendres 13 i dissabte 14 d’octubre. Cinema sobre històries amb trens

Divendres dia 13, a les 19 h, al Teatre de Cal Rosal, projecció d'una pel·lícula clàssica on el tren és protagonista. I a les 22 h, projecció d'una pel·lícula recent.

Dissabte dia 14, a les 19 h, a l'edifici Batan i Cardes de Cal Pons, projecció d'una pel·lícula clàssica on el tren és protagonista.

Diumenge, 15 d’octubre. Portes obertes a l'estació de Puig-reig

A partir de les 11 h del matí es faran visites comentades a l’estació de tren de Puig-reig, situada davant de Cal Pons. És una de les poques edificacions que avui es mantenen del ferrocarril al Berguedà. Comptarà amb la participació de Josep Vilalta Prat, que va ser cap de l’estació de Puig-reig, com també ho havia estat el seu pare, i de la historiadora Rosa Serra Rotés, directora de la revista L’Erol, que en el seu darrer número doble està totalment dedicat al Tren de l’Alt Llobregat.

Diumenge, 22 d’octubre. Passejada per Viladomiu Vell

Plaça de l’Església de Viladomiu Vell (Gironella) / 11 h

Les Jornades de les Colònies Industrials es tancaran amb una visita guiada per diferents indrets de Viladomiu Vell a càrrec de la historiadora Rosa Serra, i el president de l’Associació de Veïns de Viladomiu Vell, Miquel Serra.