Montclar Cultural és un cicle d'activitats de tardor que promou l’Ajuntament de Montclar per donar a conèixer gratuïtament el patrimoni de Montclar, des del paisatge fins a la història, passant per les tradicions i el saber popular. S'han programat tres propostes per a tres dissabtes al matí, de dues hores de durada cadascuna (de 10 h a 12 h).

La primera serà aquest dissabte, 30 de setembre, i s'anomena Sortida Naturalista. Consistirà en un itinerari guiat de 2,5 quilòmetres pels entorns de Montclar, durant el qual, es podrà conèixer la vegetació i la fauna. Durant el recorregut es reflexionarà sobre quins serveis ecosistèmics ens ofereix la natura i què podem fer per conservar-la. L’activitat anirà a càrrec de la cooperativa solsonina Sàmara Natura.

La Història, la tradició i les llegendes de Montclar seran les protagonistes de la segona sortida, que tindrà lloc el dissabte 21 d’octubre. L’historiador i arxiver Albert Rumbo i l’historiador i professor jubilat Romà Giró conduiran un recorregut històric pel nucli antic de Montclar per endinsar els assistents en la seva història i les seves tradicions. Es dialogarà sobre com ha evolucionat Montclar al llarg dels anys i com hi ha viscut la seva gent.

La tercera i darrera activitat tindrà com a focus el saber tradicional. Imma Espel, de Bauma de les Deveses, farà un Taller de Farmaciola Natural el dissabte 11 de novembre que s’iniciarà amb un passeig per conèixer les plantes amb propietats medicinals i gastronòmiques de Montclar. Després es realitzarà un taller consistent en saber què és la farmaciola natural i es prepararan alguns remeis seguint els sabers de la cultura popular.

El cicle Montclar Cultural compta amb el finançament de Diputació de Barcelona i amb el suport tècnic de la cooperativa de treball Raiels, iniciatives que arrelen.