Amb l’objectiu de visibilitzar les malalties mentals, lluitar contra els estigmes que les envolten i donar eines per buscar el benestar emocional de la ciutadania, entitats i administracions que formen la comissió de salut mental del Berguedà fan pinya i programen una agenda d’activitats per als propers mesos. Els actes, esportius, culturals i lúdics, arrencaran dimarts que ve, 10 d’octubre, coincidint amb el Dia Mundial de la Salut Mental, amb el lema "Salut mental, dret humà universal". 

"Hem de pensar que les xifres de persones ateses al Berguedà són altes", ha remarcat Sílvia Triola, consellera comarcal de Drets Socials. En aquest sentit, les dades apunten que el Centre de Salut Mental d’Adults del Berguedà va atendre l’any passat 1.500 pacients majors de 18 anys. És un dels principals recursos per a la salut mental al Berguedà. Segons la coordinadora, Montse Guitart, "és una xifra molt similar a la dels últims anys, i és elevada», tenint en compte que el Berguedà és una comarca de 40.000 habitants. "Les 1.500 persones que hem atès el 2022 representen més de 10.000 primeres visites i successives per a aquests pacients".

Si comparem el Berguedà amb la resta de Catalunya (amb dades del 2018 que són les que disposa la comissió de salut mental al Berguedà) la mitjana del conjunt del país se situava en el 2,6% de persones amb problemes de salut mental, mentre que el Berguedà superava el 5%. Es tracta d’una problemàtica que no afluixa i que va a més entre els infants i els joves. Així ho ha assegurat Eva Sánchez, directora del Grup Horitzó del Berguedà: "No tenim dades, però sí que hem detectat que els casos de menors amb trastorns mentals ha crescut en els últims temps".

Eva Sánchez ha destacat la posada en marxa, aquest estiu, dels serveis de club social i prelaboral. El club social és un programa de suport a la integració i inserció comunitària mitjançant el lleure adreçat a persones amb alguna malaltia mental. I el servei prelaboral promou la seva integració laboral mitjançant l'aprenentatge de les habilitats socials i laborals bàsiques per a la reincorporació al món del treball. 

Montse Guitart ha posat sobre la taula que els problemes de salut mental poden afectar a tothom, són molt freqüents i representen una càrrega personal, familiar i social molt gran per a les persones i les famílies afectades. D'aquí la importància i la necessitat de tenir cura de la salut mental.

Activitats al Berguedà

Per apropar la realitat de la salut mental a la població, el Berguedà ha dissenyat un programa d’actes complet, amb caminades, tallers, xerrades i obres de teatre. També hi col·laboren les biblioteques amb club de lectura, hores del conte, l’exposició «A mi em cuida...», amb 21 obres d’usuaris de diferents serveis de la salut mental, i la mostra «1 de cada 4 persones». A més, a les biblioteques hi haurà un sofà on poder-se asseure i parlar de salut mental amb persones vinculades a la comissió. Les persones interessades s'han de posar en contacte amb les biblioteques de Berga, Gironella i Puig-reig. Totes les activitats, dates, llocs i horaris es poden consultar clicant aquí.

Una de les novetats de la programació d’enguany es la implicació de bars i restaurants de la comarca. Es tracta de la campanya «No t’ho empassis» per lluitar contra l’estigma vers la salut mental. Es repartiran 25.000 estovalles de paper individuals on a la part superior hi apareix escrit un prejudici sobre la salut mental i a sota hi ha l’explicació que trenca aquest mite.